Bodog, invitat de USR să-şi dea demisia: Încearcă "să combată" rujeola prin demiteri de subalterni

Epidemia de rujeolă nu poate fi stopată cu o Lege a Vaccinării care va intra în vigoare anul viitor, a atras atenţia Uniunea Salvaţi România.
Florin Bodog
Florin Bodog (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Guvernul PSD-ALDE, şi în special Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, trebuie să înţeleagă faptul că actuala situaţie de criză provocată în România de epidemia de rujeolă necesită o intervenţie imediată, soluţii eficiente, responsabilitate politică şi instituţională, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Legea Vaccinării pe care actualul Guvern a anunţat că o va trimite în Parlament nu reprezintă rezolvarea crizei din prezent. USR va susţine în Parlament o Lege a Vaccinării, indiferent de iniţiatorii acesteia, atâta timp cât aceasta va preciza foarte clar atribuţii şi responsabilităţi precise ale părţilor implicate – autorităţi şi populaţie. Până când legea promisă de ministrul Bodog de mai multe luni de zile va ajunge în Parlament, USR îi reaminteşte Ministrului Sănătăţii că, în acest moment, în România suntem confruntaţi cu o epidemie foarte gravă de rujeolă – numărul deceselor a trecut de 30, iar alte peste 8.000 de persoane sunt bolnave", se arată în comunicatul citat.

Potrivit USR, ministerul Sănătăţii nu reuşeşte, în continuare, să găsească soluţiile necesare şi nici să îşi îndeplinească atribuţiile în contextul epidemiei de rujeolă.

"Ministrul Sănătăţii încearcă să combată rujeola prin demiteri de directori de Direcţii Judeţene de Sănătate. În schimb, instrumente aflate la îndemâna ministerului, precum mediatorii sanitari sau asistenţii medicali comunitari – cei care ar putea să ajute părinţii din mediile defavorizate să-şi vaccineze copii -, sunt complet ignorate. Câţi astfel de asistenţi sau mediatori a angajat Ministerul Sănătăţii până acum, domnule Bodog? Pot fi număraţi pe degete, în fiecare judeţ", atrage atenţia Tudor Rareş Pop, membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

La rândul său, deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie, a remarcat că, "din păcate", Legea Vaccinarii a plecat de la Guvern "cu o întârziere care a costat până acum viaţa a 32 de copii nevinovaţi".

"Dramatic este şi faptul că până la ora actuală peste 43.000 de copii au rămas nevaccinaţi şi vaccinuri esenţiale sunt încă de negăsit pe piaţa românească. Guvernul nu a reuşit să asigure nici până la ora actuală resursele pentru a organiza eficient activitatea de informare a populaţiei reticente în privinţa vaccinării copiilor şi medicii de familie se declară depăşiţi de birocraţia ce însoţeşte măsurile heirupiste ale Ministerului Sănătăţii în acest domeniu. Este absolut necesar un efort de ţară în care actori importanţi din viaţa publică precum Biserica Ortodoxă sau celelalte culte religioase din România să se implice activ în promovarea beneficiilor vaccinării", a precizat Emanuel Ungureanu.

USR a atras atenţia că rata de vaccinare împotriva rujeolei atinsă în unele judeţe – chiar şi sub 50%! – este dovada cea mai clară a lipsei de viziune şi strategie, a neînţelegerii atribuţiilor specifice şi a responsabilităţilor pe care le implică poziţia de Ministru al Sănătăţii.

"Este foarte îngrijorătoare de asemenea şi rata foarte mare a mortalităţii rujeolei – în jur de 4/1000 în România în actuala epidemie în timp ce mortalitatea altor ţări în epidemii similare a fost de doar 1/1000. Este încă un semnal de alarmă, al câtelea oare, asupra tarelor unui sistem medical ignorat constant de decidenţii politici", declară senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia pentru Sănătate Publică.

În acest context, USR consideră că a sosit momentul că ministrul Bodog să îşi dea demisia şi să îşi recunoască incompentenţa, aşa cum i s-a mai solicitat deja în repetate rânduri.