Bloomberg: Trump a prevenit în ultima clipă un război între Arabia Saudită şi Qatar

Preşedintele Donald Trump
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Una dintre cele mai bizare ştiri ale zilei de marţi, ar fi declaraţia făcută de Bloomberg potrivit căreia Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au fost “la un pas de a lua măsuri militare în stadiul de început al disputei lor cu guvernul Qatarului” până când Donald Trump i-a sunat pe liderii ambelor ţări şi i-a avertizat să facă un pas înapoi. Cu alte cuvinte, intervenţia lui Trump ar fi prevenit izbucnirea unui nou război în Golf, lucru care, dacă este real, nemulţumeşte Complexul militaro-industrial american deoarece efortul de pace al preşedintelui american ar putea costa companiile americane specializate în armament defensiv şi ofensiv profituri pierdute de zeci de miliarde de dolari.

După cum a precizat Bloomberg, confirmând rapoarte de la începutul lunii iunie care susţineau că Riadul şi Doha au fost la un pas de război (ducând la mobilizarea armatei Qatarului), Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, ambele având o predilecţie pentru utilizarea în cele mai practice moduri a noilor arme cumpărate de la americani, au căutat modalităţi de a înlătura regimul din Doha, pe care l-au acuzat că susţine terorismul şi se apropie de Iran. Totuşi, Trump le-a declarat liderilor saudiţi şi din Emirate că orice acţiune militară va declanşa o criză pe cuprinsul Orientul Mijlociu care va fi doar în beneficiul iranienilor.

Nu se cunaşte exact când au avut loc aceste conversaţii. Saudiţii, susţinuţi de Emirate şi alţi doi aliaţi regionali, au suspendat legăturile diplomatice cu Qatarul la începutul lunii iunie, au impus un embargou economic şi au blocat toate transporturile. De atunci, grupul celor patru state a emis un set de solicitări la adresa Qatarului, inclusiv închiderea reţelei de televiziune Al-Jazeera, care nu au fost respectate. Doha neagă toate acuzaţiile şi, la rândul său, acuză Arabia Saudită că doreşte să îşi domine vecinii mai mici.

Bineînţeles, Arabia Saudită a negat faptul că ar fi fost vreodată luată în considerare o acţiune militară. “Acuzaţiile sunt în întregime incorecte, au fost deja negate şi nu reprezintă nimic altceva decât o propagandă înşelătoare a Qatarului”, a declarat o sursă oficială saudită familiară cu problema. Cel puţin nu au învinuit Rusia.

Separat, oficiali din Emirate declaraseră în trecut că disputa poate fi soluţionată doar prin mijloace politice, şi nu militare.

Totuşi, deşi a fost evitat un potenţial război, impasul dintre cele două tabere încă nu a fost rezolvat, în ciuda eforturilor depuse de Kuweit de a intermedia tratativele. La rândul său, preşedintele american Trump a încercat în această lună să pună capăt conflictului, după discuţiile din Washington cu emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al-Ahmed Al-Sabah. Dar liderul american a eşuat.

De asemenea, Trump le-a comunicat liderilor din Golf că disputa distrage aliaţii SUA de la formarea unui front unit împotriva Iranului.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a declarat marţi la sesiunea Adunării Generale a ONU, în New York, că blocada împotriva ţării sale reprezintă un “act de trădare” din partea saudiţilor şi a aliaţilor săi. El a adăugat că Doha este deschisă dialogului, dar că nu acceptă să i se dicteze ce să facă.

Evidenţiind eforturile sale de mediere la o conferinţă de presă cu Trump, şeicul Sabah din Kuweit a declarat: “Slavă Domnului, este important că am oprit orice act militar”. Coaliţia condusă de saudiţi a răspuns printr-o declaraţie în care se precizează că o “soluţie militară nu a fost şi nu va fi niciodată pe masă”.

Între timp, adresându-se reporterilor cu ocazia întâlnirii sale de marţi cu emirul Qatarului, în apropierea sediului ONU, Trump a negat totul şi, potrivit Bloomberg, a afirmat că “nu a avertizat saudiţii în privinţa acţiunii militare împotriva Qatarului”. Cu alte cuvinte, toţi au negat povestea.

Întrebarea care rămâne este umătoarea: în cazul în care tensiunile dintre vecinii din Golf se vor amplifica din nou până în punctul unei intervenţii militare, va mai reuşi din nou Trump să rezolve situaţia?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe