Bloomberg: România, cea mai mare creştere, cea mai săracă ţară din UE

Protest
Protest (Epoch Times)

România ar putea avea cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, însă rămâne neîntrecută în privinţa unui indicator mai puţin măgulitor: privarea socială.

Unul din doi români au invocat probleme precum incapacitatea de a-şi menţine încălzite locuinţele sau de a-şi permite să consume carne sau peşte la două zile, potrivit unui raport Eurostat publicat în această săptămână. Cifrele sunt de trei ori mai mari decât media UE. Economia României a crescut cu 8,8% în cel de-al treilea trimestru al acestui an, cea mai mare creştere în aproape un deceniu.

În ciuda faptului că Bulgaria este cea mai săracă ţară a blocului european din punct de vedere ai PIB-ului pe cap de locuitor, România a înregistrat o notă mai proastă decât vecinul său în sondajul anual privind privarea socială. Datele arată că unele state fost-comuniste care sunt membre UE vor trebui să îşi menţină performanţele economice recente pentru a reduce în mod semnificativ decalajul pe care îl au din punct de vedere a veniturilor comparativ cu statele mai bogate din vestul blocului. Dar s-ar putea ca acest lucru să nu fie atât de uşor.

Guvernul României “a redus investiţiile la cel mai scăzut nivel înregistrat până acum, a eşuat să absoarbă fonduri UE şi a alimentat nesiguranţa în sectorul privat prin schimbarea taxării”, a declarat Dan Bucşa, un economist din Londra la Unicredit Bank AG. “Toate acestea vor afecta potenţialul de creştere şi vor împiedica o convergenţă mai rapidă a standardelor de viaţă”.

Totuşi, România nu este unica ţară din estul Europei care are probleme economice, pentru că nivelurile de privare socială din Republica Cehă şi Polonia au scăzut sub cele ale Franţei şi Marii Britanii.