Blocul clericului şiit al-Sadr câştigă majoritatea locurilor în alegerile parlamentare irakiene

Coaliţia clericului şiit al-Sadr cu comuniştii a câştigat majoritatea locurilor în parlament, însă acest lucru nu asigură alianţa că va obţine postul de premier. Negocierile pentru formarea unui nou guvern ar putea dura câteva luni.
Clericul irakian radical antiamerican Muqtada al-Sadr
Clericul irakian radical antiamerican Muqtada al-Sadr (Getty Images)

Coaliţia politică condusă de influentul cleric şiit Muqtada al-Sadr a câştigat majoritatea locurilor în alegerile parlamentare naţionale din Irak, conform rezultatelor oficiale publicate sâmbătă de comisia electorală.

Alianţa Sairoon a lui al-Sadr cu comuniştii irakieni a obţinut 54 de locuri parlamentare în alegerile din 12 mai. Al-Sadr a condus rebeliuni împotriva forţelor americane după alungarea de la putere a lui Saddam Hussein şi se opune influenţei iranienilor şi americanilor în Irak, conform Deutsche Welle.

Al-Sadr, care şi-a concentrat campania pe o platformă non-sectară, naţionalistă şi împotriva corupţiei, nu poate deveni premier din cauză că nu a candidat în alegeri.

Blocul al-Fatih condus de Hadi al-Amiri, care are legături strânse cu Iranul şi este format din grupări paramilitare care au luptat împotriva grupului jihadist Statul Islamic, a ajuns pe locul doi, obţinând 47 de locuri.

Alianţa Victoriei a premierului Haider al-Abadi, considerat de mulţi un favorit la intrarea în alegeri, a ajuns pe locul 3 cu 42 de locuri.

Blocul fostului premier Nouri al-Maliki, care a condus ţara în perioada 2006-2014 înainte să ocupe unul dintre cele trei posturi de vicepreşedinte, a obţinut 24 de locuri. Partidul Hikmah al clericului şiit Ammar al-Hakim a obţinut 22 de locuri.

Restul locurilor în Parlamentul cu 329 de membri au fost ocupate de partide sau blocuri mai mici, partide kurde şi ale minorităţilor.

Prezenţa la vot a fost de doar 44,52%. Mulţi irakieni au boicotat scrutinul din cauza corupţiei elitelor politice care au condus ţara începând cu invazia americană din 2003.

Negocierile pentru formarea unui nou guvern ar putea dura câteva luni, în condiţiile în care blocurile politice recurg la tertipuri pentru a obţine posturi guvernamentale şi afacerile pe care le aduc acestea.

Iranul, care are influenţă asupra partidelor politice şiite, a afirmat că nu va permite blocului lui al-Sadr să ocupe funcţia de premier.

În ciuda performanţei slabe, Abadi ar putea totuşi să devină un candidat de compromis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe