Blocaj guvernamental în SUA. Trump acuză democraţii că i-au luat ostatici pe cetăţenii americani

Preşedintele american Donald Trump a acuzat democraţii din opoziţie că i-au luat ostatici pe cetăţenii americani prin cererile lor, adăugând că acest lucru a dus la blocarea curentă a guvernului. Această situaţie are loc cu ocazia aniversării de un an de la investirea oficială a preşedintelui Trump, în ianuarie 2017.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, Trump a afirmat că democraţii „ar fi putut încheia cu uşurinţă un acord pentru a evita închiderea [guvernului]”.

Blocajul guvernamental a intrat în vigoare la scurt timp după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, când republicanii şi democraţii din Senat nu au ajuns la un acord asupra unei măsuri de finanţare temporară, până în 16 februarie, pentru ca serviciile guvernamentale să poată funcţiona şi pentru a putea fi prelungite negocierile pentru noul buget.

Astfel, 50 de senatori americani au votat în favoarea proiectului de finanţare a Executivului, fiind necesare 60 de voturi pentru adoptarea proiectului care, anterior, a primit undă verde în Camera Reprezentanţilor, mai fiind nevoie de votul favorabil al Senatului pentru a se evita intrarea în blocaj guvernamental.

Proiectul a eşuat după ce democraţii au încercat să ataşeze anumite clauze de protecţie pentru finanţarea unui program cunoscut sub numele de DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), care protejează 700.000 de imigranţi ilegali (numiţi „dreameri” sau „visători”), care au sosit în SUA pe când erau copii, să nu fie deportaţi.

Democraţii i-au învinuit pe republicani pentru închiderea guvernului, acuzându-i de „otrăvirea şanselor” încheierii unui acord şi susţinerea bazei populiste a lui Trump, prin refuzul de a finanţa programul DACA.

Totuşi, Trump a scris pe Twitter: „Democraţii sunt mult mai îngrijoraţi de imigranţii ilegali decât sunt în privinţa armatei sau siguranţei noastre la periculoasa noastră graniţă sudică”.

„Nu vom negocia statutul imigranţilor ilegali în timp ce democraţii îi ţin ostatici pe cetăţenii noştri care respectă legea din cauza cererilor lor nesăbuite. Acesta este comportamentul unor pierzători obstrucţionişti, nu al unor legiuitori”, a adăugat el.

„Este aniversarea de un an a preşedinţiei mele şi democraţii au dorit să îmi ofere un cadou plăcut”, a mai scris preşedintele Trump.

Liderul majorităţii republicane, Mitch McConnell, a reiterat limbajul lui Trump, însă liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a arătat cu degetul direct spre preşedinte. El l-a învinuit pe Trump pentru că l-a făcut să creadă că este posibil un acord pentru soluţionarea disputei privind imigraţia, doar că a eşuat să îşi convingă şi partidul să susţină o astfel de soluţie.

Schumer a mai precizat că s-a oferit chiar să discute despre principala prioritate a preşedintelui: posibilitatea construirii unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul, „lucru care nu a fost suficient pentru a-l ispiti pe preşedinte să încheie un acord”.

Această situaţie va afecta sute de mii de angajaţi din administraţia SUA şi un anumit număr de agenţii federale vor fi închise, însă serviciile esenţiale vor continua să funcţioneze.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat că peste 50% din personalul Pentagonului nu va veni de luni la muncă, adăugând că o serie de operaţiuni vor fi sistate.

Ultima dată când guvernul SUA s-a aflat într-o situaţie similară şi a fost nevoit să-şi oprească activitatea din lipsă de fonduri a fost în octombrie 2013 şi pauza a durat 16 zile. La acea vreme, Biroul Oval era ocupat de Barack Obama. Programul DACA este o creaţie a acelei perioade.

Dacă se va obţine până la urmă o înţelegere în acest weekend, efectele blocajului financiar vor fi aproape insesizabile.