Blitz anti-Camorra, 2 tablouri de Van Gogh recuperate

Picturi ale lui Van Gogh furate în Amsterdam în 2002 au fost confiscate de către Guardia di Finanza în Castellammare di Stabia, Napoli, Italia.
"Plaja din Scheveningen", din 1882, Van Gogh
"Plaja din Scheveningen", din 1882, Van Gogh

Tablourile "Plaja din Scheveningen", din 1882, şi "Biserica din Nuenen", din 1884, au fost confiscate de poliţia fiscală în timpul unei operaţiuni împotriva organizaţiei mafiote italiane, Camorra, dedicate traficului de droguri, relatează presa italiană.


"Biserica din Nuenen", din 1884
"Biserica din Nuenen", din 1884

Cele două tablouri ale pictorului olandez au fost furate la 7 decembrie 2002 de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, împreună cu alte picturi. Unii dintre membrii bandei, consideraţi răspunzători de furt, au fost arestaţi cu aproximativ un an mai târziu, dar bunurile furate nu au fost recuperate până în prezent. Cele două opere au fost descoperite de către Guardia di Finanza într-un club de noapte din Castellammare di Stabia (Napoli), în cursul investigaţiilor împotriva organizaţiei mafiote Camorra.

Operaţiunea, realizată de Guardia di Finanza a condus la confiscarea unor bunuri în valoare de zeci de milioane de euro, asociate cu unele personaje legate de clanul Imperiale, înrădăcinat în zona Castellammare di Stabia şi dedicat traficului internaţional de cocaină.

Raffaele Imperial, poreclit "Lelluccio" sau "ruda", ar fi de mult timp ascuns în Dubai, dar ar continua să gestioneze un imens trafic de cocaină între America de Sud şi Europa. Picturile au fost recuperate într-una din casele lui Imperiale.

Muzeul Van Gogh a pus o "recompensă" de 100.000 de euro, disponibilă pentru cei care ar fi furnizat informaţii pentru a regăsi tablourile furate.

În mediile de investigaţie se zvonea de ceva timp de "investiţia" realizată de Camorra în cele două tablouri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură