Bitcoin-ul pierde 12% după ce a ajuns la aproape 17.000 USD

(Getty Images)

Preţul Bitcoin-ului – o monedă digitală tot mai populară – a ajuns în tranzacţiile din Asia de vineri dimineaţă la aproape 17.000 de dolari, dar a pierdut 12% după câteva ore, ajungând la 15.000 de dolari.

Bitcoin-ul – care nu este legat de nicio bancă şi niciun guvern – a pierdut 12,6% pe bursa Bitstamp, ajungând la 14.500 USD începând cu ora 0530 GMT, după ce a crescut la un nivel record de 16.666,66 USD, potrivit Reuters.

În timpul săptămânii a avut o creştere de 30%, în condiţiile în care investitorii au dezbătut dacă criptomoneda se află într-o bulă ce este pe cale să explodeze.

Scăderea preţului la cea mai populară investiţie digitală actuală din lume a avut loc pe fondul temerilor tot mai mari privind securitatea sa.

Anterior, compania Nice Hash din Slovenia, specializată în tranzacţii şi minerit, a fost ţinta unui atac cibernetic din cauza Bitcoin, suferind o potenţială pierdere de cel puţin 78 milioane de dolari, a afirmat AFP. Compania a anunţat că furtul a avut loc miercuri dupăce "hackerii cu nivel ridicat de profesionalism din afara Uniunii Europene" au compromis computerul unui angajat pentru a-i accesa sistemele.

Temerile s-au amplificat deja în rândul statelor din cauza potenţialelor ameninţări ale Bitcoin-ului – care va începe să fie tranzacţionat la Chicago Board Options Exchange în acest weekend – la nivelul economiilor naţionale. Coreea de Sud a anunţat că ia măsuri pentru a ţine sub control nebunia generată de moneda virtuală.

Coreea de Sud a declarat vineri că studiază măsuri de reglementare a tranzacţiilor speculative cu criptomonede. În plus, agenţia sud-coreeană de reglementare financiară a exclus utilizarea Bitcoin-ului pentru produse derivate. Decizia interzice în mod efectiv investiţiile în contracte futures ce implică Bitcoin, a precizat Reuters.

Sud-coreenii care au cunoştinte în domeniul hi-tech îşi pariază veniturile şi pensiile pe Bitcoin şi alte monede virtuale, mai scrie în raport. Ţara are doar 50 milioane de locuitori, dar reprezintă o cincime din tranzacţiile globale cu Bitcoin.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul sud-coreean al Justiţiei a declarat că va lua în considerare modalităţi pentru a reglementa schimburile de monede digitale şi va impune penalităţi semnificative pentru infracţiuni care implică astfel de tranzacţii, a mai raportat Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie