Biriş: România pierde anual 8 miliarde de euro din neîncasare TVA. Suntem sub Bulgaria!

Şi Bulgaria are autoconsum, şi bulgarii mănâncă ouă de la găina din curte şi totuşi au un grad de colectare a TVA-ului cu 20% mai mare decât al nostru, a atras atenţia Gabriel Biriş, explicând că statul român pierde enorm de mulţi bani prin neinformatizarea ANAF.
Gabriel Biriş
Gabriel Biriş (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

"Cine se opune azi informatizării ANAF-ului, de fapt susţine haosul din care se fac miliarde de către hoţii", a opinat joi fostul secretar de stat Gabriel Biriş, în cadrul conferinţei de presă "Ce vor ei - ce vrem noi, noul program de guvernare vs. priorităţile mediului de afaceri - poziţia AOAR”, organizată de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Potrivit lui Biriş, numai prin informatizare, modernizare şi training pentru lucrătorii din ANAF poate fi combătută evaziunea, nu creând dificultăţi firmelor care sunt deja buni platnici.

Biriş a mai precizat că oamenii de afaceri nu îşi doresc reducerea TVA ci mai buna colectarea a acestuia precum şi folosirea banilor încasaţi pentru crearea de structură şi în educaţie, astfel încât învăţământul să producă oameni pregătit şi calificaţi.

"Nu avem nevoie de reducerea TVA, avem nevoie de investiţii, folosiţi banii ăştia să faceţi autostrăzi, şcoli, că analfabetismul funcţional e uriaş. Plătiţi dascălii mai bine, nu scădeţi TVA, însă avem nevoie de ce?

Solicităm Guvernului să accelereze implementarea sistemelor informatice de care se face vorbire în programul de Guvernare. Şi anume, AMEF, AMEF sunt case de marcat cu memorie electronică şi GPRS.

Să introducă sistemul electronic de facturare în business to business, nu se poate să ne gândim că reducem evaziunea în actualul context legislativ pentru că, din păcate, directiva TVA e o invitaţie la fraudă, în momentul în care regimul ăsta tranzitoriu perpetuează de 25 de ani două tipuri de regimuri, plăţi fracţionate şi taxare inversă care premit unor intermediari să fure tot TVA-ul de pe lanţ la achiziţie intracomunitară", a declarat Biriş.

Avocatul Gabriel Biriş a mai explicat că, în prezent, gradul de colectare a TVA în România este de doar 60%, cu 20% sub cel al Bulgariei, ceea ce înseamnă că, anual, 8 miliarde de euro rămân neîncasaţi. Soluţia este informatizarea şi pregătirea profesională a angajaţilor ANAF, a opinat fostul secretar de stat.

"In condiţiile în care lucrurile sunt aşa cum sunt, fără să ne informatizăm, fără să avem acces rapid la informaţii cu privire la facturare - vorbim aici că ANAF are acces rapid, nu concurenţă - nu avem cum creşte randamentul colectării peste 60% cât avem acum.

Să ne înţelegem, 60% randament la colectare înseamnă în jur de 8 miliarde de euro în fiecare an necolectaţi! Bulgaria are randament de 80%. Nu ne comparăm cu Germania, ne comparăm cu Bulgaria care au şi ei au autoconsum, şi ei mănâncă ouăle de la găina din curte. Şi ei au 80% randament. Păi noi am avea 4 miliarde de euro la buget în plus anual dacă am face ce au făcut bulgarii. Să ne uităm ce au făcut bulgarii şi să facem şi noi acelaşi lucru", a declarat Biriş.

Precizăm că prin luările de poziţie ale membrilor săi, AOAR a transmis că nu cere taxe mai mici sau scutiri ci stabilitate şi predictibilitate fără de care mediul de afaceri nu se poate dezvolta.

"Cerem o aşezare corectă a taxelor, fără excepţii şi cerem servicii publice de calitate oferite de ANAF, cerem protecţie în faţa celor care nu înţeleg să respecte legea şi fac evaziune. Nu putem concura cu cei care fură TVA şi îşi plătesc la negru angajaţii!", a transmis AOAR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie