Biriş: "Atâta rea credinţa şi incompetenţă nu credeam că poate să existe din partea unui guvern al ţării mele"

Nu mai bine facem o grevă generală, şi angajaţii şi angajatorii? Să nu mai muncim, să nu mai plătim impozite şi taxe?, ridică întrebarea Gabriel Biriş, revoltat că Guvernul le-a impus, peste noapte angajatorilor să facă negocieri colective după transferul contribuţiilor sociale la angajat.
Gabriel Biriş
Gabriel Biriş (Epoch Times România)

Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Guvernul Cioloş, atrage atenţia că prin recent adoptata OUG 82/2017 care îi obligă pe angajatori să negocieze cu angajaţii, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, noile contracte de muncă privind mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Executivul practic anulează legislaţia privind dialogul social.

„Atâta rea credinţă şi incompetenţă nu credeam că poate să existe din partea unui guvern al ţării mele", scrie, pe Facebook Biriş, indignat de modul în care Guvernul a decis să le paseze angajatorilor cartoful fierbinte al responsabilităţii nivelului salariilor după trecerea contribuţiilor sociale la angajat.

„Nu mai bine facem o grevă generală împotriva măsurilor care ni se servesc pe bandă rulantă? Şi angajaţii şi angajatorii! Să nu mai muncim, să nu mai plătim impozite şi taxe!” ridică Biriş întrebarea.

Redăm postarea tehnocratului:

"Guvernul Tudose a mai dat una: OUG 82, prin care obligă toţi angajatorii să facă negocieri colective.

Fără niciun fel de consultări, prin derogare de la legea privind dialogul social. Din câte ştiu este pentru prima oară când se întâmplă aşa ceva, ceea ce înseamnă că - practic, guvernul anulează (dacă poate să deroge acum, o va face mereu) legislaţia privind dialogul social...

Iar toate aceste negocieri colective trebuie să înceapă şi să se termine până pe 20 decembrie. Cool!

Mai mult, obligă la negocieri colective inclusiv companiile mici, unde angajatorii vor trebui să organizeze negocierile colective cu sindicatele care nu există... Dacă chestia asta s-ar întâmpla, cam ce desfăşurare de forţe va exista? Sunt peste 300.000 de angajatori şi 3 milioane de angajaţi în privat... Câţi oameni au sindicatele pentru a putea asista şi pe cei care nu au sindicate???

Atâta rea credinţă şi incompetenţă nu credeam că poate să existe din partea unui guvern al ţării mele...

Nu era mai simplu să dea formula de ajustare a salariilor brute în OUG 79??? Cam câtă minte poţi avea să zici ca nu poţi interveni în voinţa parţilor dar poţi să obligi părţile să negocieze? Ce să negocieze? Şi dacă la negocierile acestea angajatorii nu vor să mărească? Grevă?

Nu mai bine facem o grevă generală împotriva măsurilor care ni se servesc pe bandă rulantă?

Şi angajaţii şi angajatorii! Să nu mai muncim, să nu mai plătim impozite şi taxe!

ps. Luni premierul s-a întâlnit cu reprezentanţii Coaliţiei Pentru Dezvoltare (investitori români şi străinii, medii şi mari, cifra de afaceri peste 60% din PIB, peste 200.000 angajaţi) şi s-a agreat un "pact":
- premierul a înţeles că sunt multe greşeli ce trebuie corectate, greşeli care nu ar fi existat dacă erau consultări;
- premierul a cerut să i se propună corecţiile necesare şi a promis că le va susţine în Parlament;
- părţile au convenit să se abţină de la declaraţii "războinice" una împotriva celeilalte;
- premierul a promis că nu va mai fi adoptată nicio ordonanţă fără consultări serioase.

Joi premierul a adoptat OUG 82 prin care obliga toate firmele din România ca într-o lună să înceapă şi să termine negocieri colective!!!

Cam despre ce fel de încredere putem vorbi aici???", spune fostul secretar de stat

Reamintim că Guvernul a adoptat în această săptămână, o ordonanţă care îi obligă pe angajatori să negocieze cu angajaţii, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, noile contracte de muncă privind mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri nu prevede sancţiuni pentru patronii care nu negociază cu angajaţii (poate şi datorită faptului că numeroase voci au atras atenţia că impunerea unei astfel de obligativităţi ar putea ridica probleme de constituţionalitate). Însă, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat pentru Startupcafe că aceştia vor fi sancţionaţi potrivit legii în vigoare a dialogului social. Amenzile pot ajunge până la 10.000 lei.

"Ordonanţa nu obligă angajatorul să discute despre creşterea salariului brut. Noi ca stat nu putem obliga ce să se negocieze, noi creăm cadrul. Mai departe ce discută ei este treaba lor. Noi îi obligăm să se aşeze la masă şi să discute. Prin derogare toţi angajaţii trebuie să facă lucrul acesta.

Noi am modificat legea 62/2011, pe aceste puncte (n.red – legate de cadrul negocierii), legea are sancţiuni pentru neînceperea negocierii colective. Noi am modificat 2 articole care prevedeau de când începe negocierea obligatorie, în legea actulă pentru firmele cu peste 21 de angajaţi, am derogat de la acest articol şi am spus să înceapă negocierea pentru toată lumea. În perioada aceasta de 1 lună de zile, toată lumea începe negocierea. Apoi, cum o negociază şi ce discută ei, este treaba lor, a spus Gabriel Petrea.

Conform Legii 62/2011 Art. 217 (b) refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne