Bijuterii geografice din patrimoniul UNESCO - Estoril

Plaja Tamariz de pe Coasta Estoril.
Plaja Tamariz de pe Coasta Estoril. (http://ro.wikipedia.org)

ESTORIL este o comoară pe lista UNESCO, cât şi în albumele turiştilor privilegiaţi. Este situat în partea vestică a Europei, fiind o combinaţie de deal şi litoral, cu climă bună, cu un peisaj ce deţine vestigii culturale valoroase, ce au atras de secole mulţi vizitatori. Hotelurile luxoase, posibilitatea de a practica diferite sporturi, ospitalitatea, centrele comerciale, cazinourile, restaurantele şi barurile, toate oferă bună dispoziţie şi relaxare pentru orice gen de turist. Estoril este o localitate-staţiune la malul mării şi parohie a municipalităţii portugheze Cascaia. Zona de coastă a Estorilului începe de la localitatea Carcavelos, la 15 km de Lisabona şi se întinde până la Guincho, adesea cunoscută ca şi Coasta de Estoril-Sintra sau Coasta de Lisabona.

Destinaţia de vacanţă a nobililor europeni, Estoril este potrivit pentru persoane care preferă munţii şi coasta mării, în acelaşi timp. Acestea formează un „colier”, care mai cuprinde palate, ce se desprind ca din cărţile de poveşti, cât şi peisaje naturale cu mare, stânci şi iahturi, de o frumuseţe aparte. Zona Sintra, care înconjoară oraşul cu acelaşi nume, descrisă de Lordul Byron ca un „Eden glorios”, face parte din 2008 din patrimoniul mondial UNESCO, deoarece fiecare colţ pare să ascundă un mister. De pildă, mânăstirea Dos Capuchos ce deţine pivniţe de piatră, sau Quinta da Regaleira (cu acelaşi statut recunoscut mondial) are o „fântână a iniţierii” în subsol şi o reţea de tuneluri (poate pentru cavaleri sau pentru masoni?).

Quinta este un complex în stil romanic de la sfârşitul sec.XIX, cu influenţe gotice, ce cuprinde: un palat numit după primul proprietar Monteiro Milionarul, o capelă, grădini, lacuri şi alte construcţii. La nord de Sintra întâlnim mănăstirea şi palatul Mafra - mari monumente religioase deosebit de frumoase. Construcţiile întâlnite par să sfideze timpul deoarece provin din epoci diferite: Castelo dos Mouros (Castelul maurilor) datează din secolul VIII, mânăstirea din Peninha din secolul XII, iar Palacio da Pena este cel mai vechi loc de inspiraţie romanic-europeană.

După vizitarea palatelor şi mânăstirilor, putem oricând merge la Cascais, unde, la clubul de sailing, se organizează regate în mai toate sfârşiturile de săptămână. Plajele au nume ca Regina sau Marchiza, amintind de vremea când aici era „Pămâtul regilor” şi al pescarilor, care şi acum au plase pentru pescuit homari. Am mai putea vedea păduri întinse de măslini, terenuri luxoase de golf, coaste perfecte pentru surf şi regate.

Estorilul reprezintă o porţiune din coasta Portugaliei la Oceanul Atlantic, ce se întinde de la Carcavelos până la Guincho, cu ierni blânde, şi veri niciodată sufocante, unde au loc numeroase evenimente, dintre care menţionăm faimosul Festival al Filmului European.

Alături de Cascais, Estoril face parte din Triunghiul de Aur, zonă renumită printre surferi şi jucătorii de golf. Apele termale din staţiune sunt foarte apreciate de secole, reprezentând un bun remediu pentru nobilimea ce avea acces în acest frumos aşezământ.

Între Estoril şi Cascais, pe un deal, se află oraşul Monte Estoril, care găzduieşte Muzeul Verdades-Faria, construit în 1917 de Jorge O'Neil. În prezent muzeul găzduieşte o colecţie importantă de instrumente muzicale ce se referă la muzica populară.

Pentru a atrage mii de turişti, în secolul trecut s-a înfiinţat clubul sportiv Grupo Desportivo Estoril-Praia, şi un binecunoscut circuit de viteză ce găzduieşte anual competiţii din diferite campionate mondiale precum şi alte campionate mai mici.

Încercaţi să vizitaţi acest colţ de poveste şi veţi rămâne cu amintiri de neuitat, cât şi cu dorinţa de a reveni curând.