Berea produsă de nubieni în urmă cu 2.000 de ani - o bună protecţie împotriva bacteriilor

Studii publicate în 2010 de echipa condusă de George Armelagos, antropolog de la Universitatea Emory din Atlanta (statul Georgia, SUA), au dezvăluit că, mult înainte să fie descoperită penicilina, în 1928, nubienii consumau antibiotice prin intermediul băuturii alcoolizate pe care o produceau, informează Le Nouvel Observateur.

Analize ale ţesutului osos efectuate pe mumii exhumate în 1963 în Sudan au scos în evidenţă o saturaţie în tetraciclină. Potrivit antropologului George Armelagos, prezenţa acestui antibiotic nu este, probabil, una accidentală, pentru că tetraciclina este concentrată în interiorul osului, în doze importante. Acest lucru relevă un 'consum regulat' al antibioticului şi contrazice în treacăt ipoteza elaborată în anii '60 potrivit căreia rămăşiţele au fost contaminate de mediu.


Alte studii au permis identificarea sursei tetraciclinei. Prezenţa acesteia ar avea legătură cu contaminarea, printr-o bacterie numită Streptomyces, a grăunţelor de cereale utilizate de nubieni pentru fabricarea băuturii lor. Bacteria este cunoscută pentru faptul că şi-a eliminat concurenţii datorită producţiei de tetraciclină.

Acest fenomen de protecţie bacteriană produce de obicei doze de antibiotic insignifiante pentru om, însă fermentarea grăunţelor în timpul brasajului (amestecarea făinii de malţ cu apă căldă pentru a obţine mustul de bere), acţionează ca un catalizator care sporeşte substanţial această producţie.

Cercetătorii americani sunt fermi: berea nubienilor le permitea acestora atât să-şi producă o stare de bine, cât şi să lupte împotriva infecţiilor şi să-şi păstreze sănătatea.