Berea este inventată de o femeie. 8 beneficii ale acesteia

(Photo Illustration by Mario Tama / Getty Images)

Eşti printre cei care cred că berea este exclusiv pentru bărbaţi? Avem informaţii şi îţi spunem că berea, cu toate că s-ar putea să nu crezi, este inventată de o femeie. Acesta este adevărul.

Profesorul de istorie Jane Peyton afirma că femeile au fost cele ce au creat faimoasa băutură. Cu ani în urmă, femeile s-au ocupat cu crearea şi producerea berii, construind de ani şi ani tradiţia lichidului auriu. Din investigaţiile lui Peyton reiese că originea berii se regăseşte în antichitate, în Mesopotamia şi Sumeria acum 7.000 de ani.

Berea a fost un succes al antichităţii şi există credinţa că era un cadou al zeiţei Ninkasi. În secolul al XIII-lea, femeile erau unicele producătoare de bere în societăţile nordice şi se bazau pe o lege ce le proteja. În Anglia, berea tip Ale era produsă în formă artizanală de femei, iar aceasta le aducea suficienţi bani pentru a putea să-şi întreţină familiile în acea epocă.

Rapid, berea a devenit importantă în comunitatea engleză, ajungând să facă parte dintre băuturile favorite ale casei regale. Regina Elisabeta I de exemplu, bea o bere dimineaţa şi alta în timpul zilei. Odată cu explozia şi apogeul revoluţiei industriale, s-au dezvoltat noi procedee de producere a berii, iar acest lucru a făcut ca metodele (deţinute de femei) de fermentaţie şi producţie să fie uitate.

Beneficiile berii

Toţi ştiu că apa este bună, sănătoasă, că îţi curăţă organismul... dar unii preferă o bere. Există diverse studii ce evidenţiază beneficiile berii atunci când este consumată cu moderaţie. American Journal of Medical Sciences arată că, din punct de vedere nutriţional, berea este o sursă excelentă de proteine şi vitamina B. Datele furnizate de Journal of Agricultural and Food Chemistry, atestă că berea conţine antioxidanţi care ajută corpul în cazul inflamaţilor şi bolilor cronice.

Berea neagră conţine nutrienţi importanţi precum proteine, fibre solubile, vitamina B şi fier, contribuind la menţinerea sănătăţii inimii. Journal of the American Society of Brewing Chemists afirmă că lupulus - cunoscut şi cu numele de hamei - unul din ingredientele cheie, este practic „anti-tot”, conţine diferite tipuri de antioxidanţi cu proprietăţi anti-bacteriene, anti-inflamatoare, anti-oxidante, anti-cancerigene şi anti-osteoporozice.

Cele 8 beneficii ale consumului moderat de bere:

1. Previne afecţiunile inimii. Potrivit unui studiu recent al Clinicii Mayo (2014), consumul unei beri /zi de către femei şi bărbaţi de 65 de ani şi 2 beri /zi de cei sub 65 de ani scade posibilitatea de a dezvolta boli cardiace.

2. Fortifică oasele. Un studiu făcut de Universitatea Cambridge (2011) susţine că berea conţine un mare indice de siliciu, un nutrient ce ajută la fortificarea oaselor.

3. Este diuretică. După ce bem o bere simţim reacţia organismului, aceasta datorându-se proprietăţilor diuretice pe care le are berea. Cu ajutorul ei eliminăm sarea şi lichidul reţinut de corp, scăzând în acelaşi timp presiunea din artere.

4. Inhibă agenţii cancerigeni. Lupulus usual, folosit in procesul de fermentaţie a berii, conţine un compus ce se numeşte xantohumol, utilizat în tratamentele de prevenire a cancerului. Un studiu publicat de revista Molecular Cancer Therapeutics afirmă :„ xantohumolul are un excepţional spectru de mecanisme ce inhibă de la început dezvoltarea şi progresul agenţilor cancerigeni ”.

5. Te face să te vezi frumos pe tine şi pe toţi ceilalţi. În general, când bem (cu moderaţie) ni se pare că toată lumea este frumoasă, dar în realitate este invers. Te face să te vezi frumos pe tine deoarece conţine multă vitamina B, un puternic antioxidant ce ajută la menţinerea frumuseţii pielii şi ochilor.

6. Scade riscul de diabet. Un studiu publicat de Asociaţia Americană de Diabet a găsit că persoanele care beau moderat bere au cu 30% mai puţin posibilitatea de a avea diabet tip 2.

7. Previne congestia. O cercetare realizată de Havard Medical School demonstrează că băutul berii cu moderaţie ne ajută să prevenim congestia ischemică şi diminuează coagularea sângelui. Are puţin sodium, element care în exces provoacă acest tip de suferinţă.

8. Mitul „burţii-mari”. Cercetătorii de la University College of London şi Institutul de Medicină Clinică şi Experimentală din Praga au ajuns în 2003 la concluzia că persoanele ce beau bere în mod regulat şi moderat nu au faimoasa „burtă”: din contră, cântăresc mai puţin decât persoanele ce nu beau. Berea accelerează metabolismul, evită ca organismul să absoarbă grăsime, menţinându-i astfel sănătatea.

În concluzie berea, precum şi orice alt aliment sau lucru, este benefică pentru organism atâta timp cât o consumăm cu moderaţie şi nu facem excese. La origine, femeile din Mesopotamia au fabricat-o ca pe o băutură răcoritoare, ajungând apoi să fie produsă pe scară industrială şi să devină o băutură cu alcool de diferite grade. Savurată în toată lumea, berea a ajuns să depăşească producţia anuală de vin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.