BERD respinge cererea ruşilor de a ridica o interdicţie privind noile credite

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a respins miercuri cererea Rusiei de a ridica o interdicţie în vederea acordării de noi credite. Ca urmare, Moscova a declarat că îşi va îndrepta atenţia spre băncile chineze pentru finanţări.
Preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.
Preşedintele BERD, Suma Chakrabarti. (Getty Images)

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, a declarat că decizia instituţiei financiare din 2014 de a suspenda acordarea de noi credite Rusiei – ca parte a unei serii de sancţiuni occidentale impuse Moscovei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea – este definitivă şi obligatorie.

Chakrabarti a adăugat că BERD nu a discutat condiţiile pentru reluarea investiţiilor în Rusia.

Oficiali ai băncii au precizat că doar patru din cei 65 membri ai comitetului de conducere al băncii, prezenţi la o întâlnire în Cipru, au susţinut cererea Rusiei de reluare a creditării: Belarus, Kârgâzstan, Armenia şi Mongolia. Azerbaidjanul şi Uzbekistanul s-au abţinut.

Ministrul rus al Economiei, Maksim Oreşkin, a declarat că “banca europeană a devenit un instrument al politicii externe, şi nu o instituţie pentru dezvoltare”. BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a ajuta fostele state sovietice şi estul Europei să se îndrepte spre economiile de piaţă.

Oreşkin a afirmat că Rusia - care în trecut a fost cel mai mare recipient de ajutoare de la BERD - nu va participa la recapitalizarea băncii atunci când acest lucru va fi necesar.

În viitor, Rusia se va concentra pe obţinerea de fonduri de la instituţii precum Banca Asiatică pentru Infrastructură sau BRICS Bank, ambele fiind dominate de China, a adăugat Oreşkin.