Benzinăriile PECO din RM înşelau consumatorii la procurarea carburanţilor

Prin instalarea la staţiile de alimentare cu combustibil a unor plăci cu cablaj confecţionate artizanal, fiecare staţie PECO din RM implicată ar fi înşelat lunar consumatorii, afirmă oamenii legii.
(photos.com)

Oamenii legii anunţă că au destructurat o grupare infracţională care au pus în aplicare o schemă frauduloasă de escrocherie şi evaziune fiscală la benzinăriile PECO din Republica Moldova.

Fiind monitorizaţi şi documentaţi pe parcursul a cinci luni de zile poliţiştii au stabilit că suspecţii, având intenţia de a dobândi ilicit banii clienţilor, au instalat în coloanele de distribuire a petrolului de la staţiile de alimentare cu combustibil din ţară, preponderent din municipiul Chişinău, plăci cu cablaj confecţionate artizanal. Astfel, consumatorii primeau cu circa 5 la sută mai puţin carburant.

În consecinţă, fiecare staţie PECO implicată în schemă, lunar ar fi înşelat consumatorii cu aproximativ 7,5 – 10,0 tone de combustibil, ceea ce depăşeşte suma de 120 000 lei.

Poliţia menţionează că la mijlocul lunii octombrie a efectuat percheziţii la staţiile PECO, precum şi la domiciliile, oficiile şi în autoturismele persoanelor bănuite, unde au fost depistate şi ridicate dispozitive artizanale, inclusiv accesoriile acestora, cum ar fi memorii fiscale şi plăci cu cablaj, componente ale plăcilor de bază ale coloanelor de distribuţie a combustibilului, cablaje imprimate cu componente şi fără componente, diferite utilaje destinate pentru pregătirea/modificarea plăcilor etc.

De asemenea, la organizatorul grupului infracţional, au fost depistate un set de înscrisuri de evidenţă a carburantului sustras, inclusiv a proceselor de valorificare ulterioară a acestuia (vânzări ilicite şi necontabilizate, etc.).

Potrivit poliţiei, persoanele implicate şi-ar recunoaşte integral vinovăţia, acestea fiind cercetate în stare de libertate. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă închisoare de la 8 la 15 ani, amendă de la 3350 la 5350 unităţi convenţionale, dar şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Persoana juridică se pedepseşte cu amendă în valoare de la 4000 la 7000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.