Beneficiile ceaiului de sunătoare

Beneficiile ceaiului de sunătoare
Beneficiile ceaiului de sunătoare (Facebook)

Ceaiul de sunătoare este folosit de sute de ani pentru tratarea a numeroase afecţiuni. Este un remediu tradiţional pentru depresie, stări febrile, dezinfectarea rănilor şi cicatrizarea arsurilor minore, iar cercetări recente au scos la iveală că beneficiile acestei plante sunt datorate proprietăţilor antivirale şi antibacteriene, precum şi activităţii la nivel cerebral, care ajută la eliminarea de serotonină, aşa-numitul hormon al fericirii.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Substanţe active şi proprietăţi

În compoziţia plantei se regăsesc numeroşi compuşi cu efecte benefice, printre care colina, hipericina, saponinele, uleiul volatil, acidul valerianic, flavonoide şi taninuri – substanţe care atribuie sunătoarei calităţi terapeutice deosebite.

Ceaiul de sunătoare prezintă proprietăţi antiseptice, sedative, antiinflamatoare, remineralizante, cicatrizante şi astringente.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Calmează sistemul nervos

Este recomandat să consumaţi ceai de sunătoare atunci când sunteţi foarte agitat. Ameliorează stările de anxietate, îmbunătăţind calitatea somnului.

Sunătoarea conţine o combinaţie unică de fitochimicale care interacţionează cu substanţele din creierul nostru şi ne calmează, aducându-ne buna dispoziţie şi pregătindu-ne pentru odihnă.

Totodată învinge depresia şi anxietatea, afecţiunile secolului 21. Numeroase studii au demonstrat că ceaiul de sunătoare este la fel de eficient precum antidepresivele, dar are mult mai puţine reacţii adverse decât acestea. Însă, trebuie ţinut cont că cercetările au avut loc pe eşantioane reduse şi în cazuri de depresie în forme uşoare, prin urmare, ceaiul de sunătoare nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist.

Sunătoarea favorizează şi performanţele intelectuale. Pot consuma acest ceai persoanele care au dificultăţi de adaptare, care sunt sensibile la schimbarea anotimpurilor, sau se află la menopauză. Pentru a împiedica oboseala în cazul unui efort neobişnuit, se recomandă consumul acestui ceai atât înainte, în timpul, cât şi după terminarea efortului.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Stimulează secreţia bilei

Ceaiul de sunătoare, alături de tinctura din aceeaşi plantă, este deosebit de benefic şi în cazul afecţiunilor biliare. Preparaţi o infuzie din două linguriţe de sunătoare la o cană de apă clocotită. Lăsaţi amestecul la infuzat timp de cinci minute şi beţi apoi de trei ori pe zi, chiar înainte de mese. În plus, consumul de ceai de sunătoare ajută şi în reglarea circulaţiei sângelui.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Previne boala Parkinson

O disfuncţie a dopaminei este una dintre cauzele bolii Parkinson şi schizofreniei. Sunătoarea stimulează nivelul de dopamină, iar activitatea antioxidantă a acestei plante previne şi tratează degenerarea neuronală.

Astfel, pentru a preveni şi trata boala Parkinson este indicat să consumaţi zilnic o cană de ceai de sunătoare.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. În alcoolism şi mahmureală

Datorită hiperforinei, o substanţă activă din sunătoare, ajută la tratarea alcoolismului şi mahmurelii. Pentru a combate alcoolismul, este recomandat să bei cel puţin câte o cană de ceai după micul dejun şi cină, timp de 4-6 săptămâni.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. În caz de otită

Ceaiul de sunătoare ar putea ameliora durerile de urechi cauzate de otită, o afecţiune cauzată de o infecţie. Într-un studiu realizat pe 100 de copii, o combinaţie de plante formată din sunătoare, usturoi şi gălbenele a dat rezultate în ameliorarea durerilor şi grăbirea vindecării infecţiei.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Ajută fumătorii să renunţe la acest obicei nociv

Fumătorii care îşi propun să renunţe la acest viciu sunt sfătuiţi să consume mai des ceai de sunătoare, care diminuează senzaţia de dependenţă de nicotină.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Stimulează tranzitul intestinal

Ceaiul de sunătoare ajută ficatul să elimine toxinele din corp şi stimulează tranzitul intestinal. Dacă aveţi dureri de burtă beţi o cană cu ceai pe stomacul gol, dimineaţa şi seara.

Pentru tratament de lungă durată beţi zilnic, timp de cel puţin o lună, o ceaşcă de ceai de sunătoare.

Ceaiul de sunătoare stimulează enzimele prezente în ficat, ajutând la o mai bună detoxifiere a organismului, eliminând din corp factorii toxici, nocivi.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. În sinuzită şi tuse

Sunătoarea are şi proprietăţi antivirale şi antibiotice care ajută la ameliorarea congestiei şi a tusei. Dimineaţa şi seara trebuie consumată câte o cană ceai de sunătoare pentru ca acest remediu să-şi facă efectul.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Tratarea rănilor deschise

Ceaiul de sunătoare tratează cu succes rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea, furunculele sau înţepăturile de insecte. De asemenea, poate fi folosită şi în cazul iritaţiilor sau împotriva unor alergii.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Benefic pentru piele

Aplicat sub formă de comprese, ceaiul de sunătoare este indicat pentru tenul iritat, uscat, ridat.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. În crampe musculare

Sunătoarea poate fi folosită pentru a trata spasmele şi crampele musculare, reducând riscul contuziilor, entorselor. Poate fi folosită şi pentru a reduce simptomele specifice menopauzei.

Flavonoizii din sunătoare îmbunătăţesc integritatea pereţilor vaselor de sânge, reducând riscul inflamaţiilor interne.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Contraindicaţii

Ceaiul de sunătoare are efecte puternice, în consecinţă, cereţi părerea unui specialist înainte de a-l consuma deoarece prezintă şi efecte adverse mai puţin cunoscute. De exemplu, persoanele care urmează tratament cu antidepresive, anticoagulante, contraceptive orale, medicamente antiastmatice, antihipertensive sau imunosupresive trebuie să evite consumul de ceai de sunătoare pentru că efectul acestora poate fi mult diminuat.

De asemenea, consumul în exces poate duce la tulburări digestive precum diaree sau crampe abdominale, greaţă sau reacţii alergice ale pielii, anxietate, disfuncţie erectilă, ameţeală, gură uscată (xerostomie) sau migrene.

Studii din anul 2000 au constatat faptul că sunătoarea poate contracara efectele ciclosporinei, un medicament care previne respingerea organului transplantat.

Sunătoarea poate, de asemenea, să crească sensibilitatea pielii şi a ochilor la lumina solară puternică.

Sunătoarea nu este recomandată pentru copii.

Beneficiile ceaiului de sunătoare. Mod de preparare

La 300 ml de apă clocotită se adaugă o linguriţă de flori uscate sau frunze şi se lasă la infuzat 10-15 minute.

Aroma infuziei de sunătoare este destul de puternică, gustul uşor amărui şi pronunţat iar culoarea arămie. Se poate folosi ca îndulcitor mierea de albine cu zeamă de lămâie sau zahărul brun.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.