Beijingul încearcă să dizolve pe şest Gestapo-ul chinez

Foto
Foto (Ian Waldie / Getty Images)

Când agenţia disciplinară a Partidul Comunist din China a anunţat că Liu Jinguo, şeful forţei extrajudiciare din umbră, numită de activiştii pentru drepturile omului "Gestapoul Chinei", şi-a încetat mandatul în luna ianuarie, autorităţile nu s-au obosit să anunţe un succesor.

Pe 26 mai, pe site-ul Comisiei Centrale pentru Inspecţia Disciplinară a Partidului Comunist, a apărut o notă în care se spune că Lin Jinguo, care a condus Biroul 610 şi a deţinut funcţia de secretar adjunct al Comisiei, a demisionat în ianuarie. Nu este clar dacă postul de şef al Biroului 610 a primit vreo nouă nominalizare.

Organizaţie fantomă creată pentru a ucide în masă

Neavând, de fapt, nume, structura este numită după data creării sale - 10 iunie 1999. Biroul 610 este o agenţie a Partidului Comunist înfiinţată de fostul şef al regimului comunist Jiang Zemin cu scopul precis de a eradica mişcarea spirituală Falun Gong. Agenţia funcţionează ilegal, nefiind reglementată de vreo lege. Cu toate acestea, prin decizia lui Jiang Zemin agenţii săi au autoritate la fiecare nivel de partid şi de stat.

De-a lungul celor 16 ani de persecuţie dură împotriva aderenţilor Falun Gong, Biroul 610 a fost un factor determinant pentru zeci de mii de cazuri de persoane omorâte de autorităţile chineze.

Îndrumaţi să nu lase urme scrise, folosind exclusiv ordine verbale, agenţii Biroului 610 au jucat un rol direct în implementarea genocidului împotriva Falun Gong. Conform cercetărilor activiştilor şi jurnaliştilor independenţi, milioane de practicanţi Falun Gong sunt deţinuţi în orice moment, iar zeci - probabil sute - de mii de oameni au fost ucişi, fie prin tortură fie prin recoltarea forţată de organe.

Începutul sfârşitului?

Deşi, datorită reţelei sale extinse de acoliţi şi apropiaţi, Jiang a deţinut puteri vaste şi influenţă în Partidul Comunist Chinez de peste 20 de ani, acum clica sa se prăbuşeşte sub loviturile "campaniei anti-corupţie" - de fapt o campanie de epurare - conduse de actualul secretar general al Partidului, Xi Jinping.

Demisionarul Liu Jinguo l-a înlocuit în luna februarie pe Li Dongsheng - un credincios al facţiunii lui Jiang care a condus Biroul 610 până la demiterea sa din funcţie în decembrie 2013 - care a fost pus sub anchetă şi exclus din Partid, pentru "corupţie".

Anunţul comisiei disciplinare despre proaspăta demisie a lui Liu Jinguo ridică întrebări cu privire la viitorul dubiosului şi ilegalului Birou 610.

La suprafaţă, problema se învârte din nou în jurul "încălcărilor disciplinei de Partid", dar în realitate este vorba de crime împotriva umanităţii

Zhou Xiaohui, analist Epoch Times, consideră că demisia lui Liu, privită în conjuncţie cu publicitatea neobişnuită pe care mass-media de stat din China a oferit-o cu privire la un alt caz - un act de corupţie minor care implică Biroul 610 - vesteşte răspicat acţiunile viitoare ce vor fi probabil luate împotriva acestei agenţii.

Pe 25 mai, Comisia de Disciplină provincială a anunţat că Luo Jian, un fost director adjunct al Biroului 610 din provincia Guangdong, a fost pus sub urmărire pentru "încălcarea gravă a disciplinei de Partid şi a legii", o expresie folosită de zeci de mii de ori în ceea ce-i priveşte pe funcţionarii "indisciplinaţi" în ultimele luni.

Faptul că acest caz a fost relatat pe larg în mass-media de stat indică faptul că Biroul 610 este noua ţintă a regimului Xi Jinping, a afirmat Zhou.

"În primul rând, este un avertisment pentru fostul lider Jiang Zemin, care a fondat Biroul 610", a notat Zhou. "Iar dacă mass-media de stat discută asta, înseamnă că guvernul lui Xi va continua ofensiva în acest sector".

Posibilitatea ca Xi Jinping să desfiinţeze total Biroul 610 şi să acuze conducerea agenţiei de diverse fraude este "foarte probabilă", chiar dacă Partidul va evita să menţioneze genul de orori pe care agenţia le-a comis împotriva practicanţilor Falun Gong şi a altor credinţe persecutate.

"La suprafaţă, problema se învârte din nou în jurul "încălcărilor disciplinei, chiar dacă în realitate ceea ce spune cu adevărat se referă la "crime împotriva umanităţii", a remarcat Zhou. "Partidul Comunist va evita numirea acestor crime, şi acesta este, de asemenea, motivul pentru care nu va anunţa în mod deschis desfiinţarea Biroului 610, ci va încerca să dizolve aceste structuri malefice în tăcere şi în spatele uşilor închise".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe