Beijingul dă mâna cu Rusia pentru a-l forţa pe Trump “să pună frână”. China discută de un nou Război Mondial

China şi Rusia şi-au unit eforturile pentru a-i forţa pe Kim Jong-un şi Donald Trump “să pună frână” după o lună de retorici tot mai provocatoare.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi omologul său chinez Wang Yi, 15 aprilie 2014, în Beijing, China.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi omologul său chinez Wang Yi, 15 aprilie 2014, în Beijing, China. (Captură Foto)

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a lansat un avertisment dezolant, cerând Rusiei să îşi unească eforturile cu superputerea estică pentru a preveni o “criză în luna august”.

Comentariile sale par să facă referire la Criza din Iulie, numele dat unui şir de evenimente care au dus la declanşarea Primului Război Mondial.

Discutând cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Wang a precizat: “Cea mai importantă sarcină pentru SUA şi Coreea de Nord este aceea de ‘a pune frână’ provocărilor reciproce de acţiuni şi cuvinte, pentru a detensiona situaţia şi a preveni o ‘criză în august’”.

El a adăugat că Rusia şi China ar trebui să conlucreze şi să nu permită nimănui să “declanşeze un incident la uşa lor”.

Lavrov a declarat că tensiunile din Peninsula Coreeană trebuie să fie “soluţionate pe cale paşnică”.

Oficialul rus a adăugat: “O soluţionare a problemei nucleare nord-coreene cu ajutorul forţei militare este complet inacceptabilă şi problema nucleară a peninsulei trebuie să fie soluţionată paşnic, prin metode politice şi diplomatice”.

Comentariile celor doi au fost făcute în timp ce ministrul german de Externe avertiza că lumea se află în pragul unui nou Război Rece, cerând Europei să conducă eforturile împotriva cursei de înarmare nucleară internaţională.

Creşterea agresivităţii Coreei de Nord şi amplificarea tensiunilor dintre SUA şi Rusia a determinat superputerile lumii să înceapă din nou să stocheze arme nucleare şi convenţionale.

Iar acum, experţii în dezarmare au cerut Europei să adopte un rol important în oprirea a ceea ce ei estimează a fi un nou Război Rece, a adăugat miercuri ministerul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Gabriel a descris reuniunea la forumul internaţional Deep Cuts cu privire la controlul armelor ca fiind “foarte tulburătoare”.

Oficialul german a precizat: “Ei ne-au spus că acum repetăm cele mai grave greşeli ale Războiului Rece şi că ne aflăm la mijlocul unui Război Rece 2.0”.

Gabriel a adăugat: “Ne-au cerut nouă, celor din Europa, să ne facem auzite vocile şi să ne exprimăm interesele faţă de Moscova şi Washington, dar şi faţă de NATO”.

La întâlnirea la care a participat ministrul german de Externe au fost prezenţi, de asemenea, mai mulţi experţi din diverse ţări, inclusiv SUA, Rusia şi Germania.

Gabriel a adăugat că este important ca ţările lumii să se concentreze pe oprirea cursei înarmării nucleare, ţinând cont de evoluţiile din Peninsula Coreeană, unde temerile privind o ciocnire militară între Phenian şi Washington s-au amplificat puternic săptămâna trecută.