Bătălia pe controlul serviciilor. Claudiu Manda pus din nou la înaintare

Comisia parlamentară pentru modificarea legilor siguranţei naţionale - proiect care ar avea drept miză, potrivit Opoziţiei, trecerea serviciilor sub controlul lui Dragnea - urmează să fie condusă de omul care prezidează şi Comisia pentru controlul SRI - pesedistul Claudiu Manda.
Claudiu Manda
Claudiu Manda (Claudiu Manda)

Social-democratul Claudiu Manda a fost ales, marţi, preşedinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor siguranţei naţionale, relatează Mediafax. Imediat ce a fost ales în funcţie, Manda a precizat că în perioada următoare va cere structurilor din zona securităţii propuneri de modificare a legislaţiei.

Numirea vine chiar la puţin timp după ce Manda a fost acuzat de deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu că nu face ceea ce ar trebui în calitate de şef al Comisiei de Control SRI.

"Sunt membru în această comisie de aproape un an de zile şi, după nenumărate audieri, încep să cred, din ce în ce mai mult, că domnul Manda protejează pe cineva şi că nu este liber. Nu face ceea ce ar trebui să facă un şef al Comisiei de Control SRI.

De un an de zile mă chinui să îl conving pe dl Manda să facem un control real asupra SRI. Abia săptămâna trecută am fost la sediul SRI şi acolo...surpriză. Am văzut multe documente. Eu am pus cele mai multe întrebări şi multe lucruri s-au clarificat. În tot acest timp domnul Manda nu mi s-a părut deloc interesat de control. Era mai mult pus să facă glumiţe şi altele. Cred că, de fapt, nici PSD şi nici domnul Dragnea nu doresc un control real", scria recent Viziteu pe Facebook.

Revenind la alegerea lui Manda la şefia Comisiei pentru modificarea legilor siguranţei Naţionale, acesta a mai precizat marţi că legislaţia în domeniul securităţii naţionale trebuie “împrospătată”.

“Vorbim de legi din ’91, modificate pe aici, pe acolo sau legi din ’98 sau ’92, vorbim de ameninţări la adresa securităţii naţionale care nu mai au legătură cu ce se întâmpla în ’91. Vorbim de respectarea drepturilor omului şi de măsurile intruzive care trebuie reglementate foarte bine, vorbim de posibilităţi de abuzuri, ne uităm încă la nişte concluzii la Comisia SRI, dar aceste lucruri ar trebui reglementate să nu mai existe nici bănuieli, nici interpretări, ori o relaţie destul de clară între Parlament şi aceste structuri. Sunt mai multe lucruri de stabilit, dar este foarte important să împrospătăm legislaţia”, a spus deputatul PSD.

Reamintim că Opoziţia a acuzat că miza reală a schimbării legilor siguranţei naţionale este dorinţa lui Liviu Dragnea de a prelua controlul asupra serviciilor. Şi parte din presă a remarcat faptul că în această cheie trebuie percepută campania mediatică împotriva ”statului paralel” şi împotriva protocoalelor încheiate între SRI şi procurori dusă de Dragnea şi de PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne