Bashar al Assad câştigă războiul în Siria, occidentul dă înapoi

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a declarat că cererea pentru retragerea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu ar trebui să fie o precondiţie pentru lansarea unui proces politic în Siria.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

În timpul unei conferinţe de presă susţinute vineri împreună cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova, ministrul francez de Externe a precizat că Parisul a ajuns deja la concluzia că pentru a lansa un proces politic în Siria nu ar trebui impuse niciun fel de precondiţii, inclusiv înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Jean-Yves Le Drian a mai afirmat că partea franceză consideră că liderul sirian ar trebui luat în calcul pentru orice proces politic ce urmăreşte să restabilească pacea în Siria.

Trebuie menţionat că mai mulţi politicieni europeni şi-au schimbat deja poziţia în privinţa plecării lui Assad, iar cancelarul german Angela Merkel a afirmat că liderul sirian este mai puternic decât ar dori guvernul ei şi este important să realizăm că el nu va pleca nicăieri.

Ministrul britanic de Externe a declarat de asemenea că Londra nu mai vede înlăturarea lui Assad ca o precondiţie pentru găsirea unei soluţii politice la războiul civil din Siria.

Chiar şi surse din aşa-zisa “opoziţie siriană” au fost citate afirmând că Arabia Saudită a informat biroul său de externe că preşedintele Assad rămâne la putere şi problema plecării sale nu mai poate fi discutată.