Băsescu neîncrezător că SUA îşi mută armele nucleare din Turcia în România

O eventuală mutare a armelor nucleare ar necesita negocieri prealabile cu Rusia. Mai mult, dacă SUA ar fi plănuit să-şi mute focoasele la Deveselu, cu siguranţă am fi avut o vizită a vicepreşedintelui Joe Biden la Bucureşti, iar apoi în Turcia, susţine Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Focoasele nucleare nu se mută precum sacii de cartofi, atrage atenţia fostul preşedinte Băsescu, care susţine că nu există nicio undă de abordare realistă în povestea mutării rachetelor nucleare din Turcia în România, informaţie făcută publică de euractiv.com.

Nu există nicio undă de abordare realistă în această poveste. Aceste focoase sunt pentru lovituri nucleare de dimensiuni medii. Sunt arme tactice, nu strategice. Nu se mută ca pe un sac de cartofi. Trebuie să ai silozuri special construite pentru a le primi. O astfel de armă nucleară nu poate fi utilizată decât dacă codul de control e activat de preşedintele SUA. Nu aş lua-o ca pe o încercare de discreditare a României. E clar că după incidentele de la Incirlik SUA sunt îngrijorate de soarta celor 90 de focoase care sunt depozitate acolo. Probabil că ar putea să existe discuţii privind mutarea lor în alte ţări. Acesta va fi un proces îndelungat şi nimeni nu va muta aceste focoase ca pe sacii cu cartofi", a declarat Traian Băsescu, preluat de evz.ro, la România TV.

Declaraţiile liderului PMP vin în contextul în care două surse independente au declarat pentru euractiv.com că SUA au început să-şi transfere armele nucleare din Turcia în România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara.

Băsescu a mai susţinut că dacă rachetele nucleare vor fi mutate, atunci vor fi necesare negocieri cu partea rusă, pentru că există "înţelegeri cu Rusia privind amplasarea focoaselor nucleare, programul START 2".

"Amplasarea rachetelor de la Deveselu, care nu sunt nucleare, a fost negociată cu Rusia timp de doi ani. Dacă SUA ar fi analizat ca posibilitate mutarea focoaselor la Deveselu, cu siguranţă am fi avut o vizită a vicepreşedintelui Joe Biden la Bucureşti, iar apoi în Turcia. Joe Biden s-a dus în Serbia", a susţinut fostul preşedinte.

Reamintim ca Euractiv.com a publicat joi informaţia că SUA au început transferul armelor nucleare din Turcia în România.

Potrivit uneia dintre cele două surse citate de Euractiv, transferul a fost foarte complicat din punct de vedere tehnic şi politic. O altă sursă a declarat pentru euractiv.com că relaţiile SUA-Turcia s-au deteriorat atât de mult în urma puciului, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara să găzduiască armele şi ca urmare acestea vor fi mutate la baza de la Deveselu.

Referitor la acest subiect, un raport recent al Simson Center indică faptul că de la Războiul Rece încoace, 50 de arme nucleare tactice au fost staţionate la baza aeriană turcă de la Incirlik, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa siriană. Ori, în timpul puciului eşuat din Turcia, curentul a fost tăiat la baza respectivă, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să decoleze sau să aterizeze. Comandantul bazei aeriene a fost arestat, fiind acuzat de implicare în puci.

Potrivit raportului Simson Center, este o întrebare fără răspuns dacă SUA ar fi putut menţine controlul asupra armelor în eventualitatea izbucnirii unui război civil în Turcia.