Băsescu: Dacă Iohannis o schimba pe Kovesi, eticheta pe România era "corupţii au învins"

Dacă preşedintele Iohannis o revoca pe şefa DNA, eticheta pe România era: corupţii au învins, preşedintele, alături de corupţi, o destituie pe marea luptătoare anticorupţie, a remarcat liderul PMP, Traian Băsescu.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge cererea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, înaintată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, are "argumente politice şi de interes naţional", a opinat luni seară, la postul B1 TV, fostul şef de stat Traian Băsescu.

"A dat argumente legate de raportul lui Tudorel Toader. Argumentele sunt cu totul altele. Menţinerea pe funcţie are argumente politice şi de interes naţional, nicidecum raportul, mai mult sau mai puţin credibil, al lui Tudorel Toader. În momentul de faţă, imaginea reală din toate cancelariile, şi a confirmat-o şi preşedintele Macron - prin menţionarea preşedintelui Iohannis că ţine ţara în mână şi nu o lasă pe mâna corupţilor. Deci, să vă dau explicaţia încă o dată de ce nu putea să o schimbe, pentru că în momentul de faţă, în toate cancelariile occidentale doamna Kovesi este imaginea luptei anticorupţie. Corect sau incorect, asta e imaginea", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă, într-o ţară ca România, membră a Uniunii Europene şi suverană, e treaba altor cancelarii cine este şef la o instanţă judiciară, preşedintele PMP a răspuns: "Atât timp cât avem Mecanismul de Cooperare şi Verificare, răspunsul este da. MCV este un sistem de control în parteneriat asupra a ceea ce se întâmplă în justiţia din România, control naţional şi control de la Bruxelles".

Cât despre varianta ca prin decizia luată Iohannis să fi făcut şi un "calcul politic" legat de alegerile prezidenţiale de anul viitor, Băsescu a afirmat că "este şi ăsta un element".

"Eu vreau să înţelegem foarte bine, eu nu-l condamn pe preşedintele Iohannis pentru decizia luată, pentru că la lobby-ul pe care-l are doamna Kovesi, dacă o schimba, eticheta pe România era: corupţii au învins, preşedintele, alături de corupţi, o destituie pe marea luptătoare anticorupţie. (Iohannis) iese câştigat şi pe plan internaţional şi şi-a satisfăcut şi electoratul dur, cei de la #Rezist", a precizat Băsescu.

În acelaşi timp, preşedintele PMP nu crede prea tare în demersul ministrului Tudorel Toader privind atacarea la Curtea Constituţională a deciziei lui Iohannis.

"Care e actul pe care-l contestă, hârtia scrisă? Iohannis nu a emis nicio hârtie scrisă, pur şi simplu a făcut un anunţ public. (...) Preşedintele i-a spus 'nu', şi încă a fost drăguţ, pentru că putea să nu se pronunţe tot mandatul, nu are un termen în care să se pronunţe, putea să se pronunţe la următorul mandat", a punctat Băsescu.