Băncile majore britanice îşi reduc previziunile de creştere economică pentru 2017

Băncile majore din Londra îşi reduc previziunile de creştere economică în Marea Britanie pentru anul 2017, multe dintre ele avertizând în privinţa recesiunii.
Bancnote de 10 lire sterline.
Bancnote de 10 lire sterline. (Captură Foto)

Barclays Capital prezice că PIB-ul Marii Britanii se va reduce cu 0,5% în 2017. În luna iunie, înainte de referendumul asupra ieşirii ţării din UE (Brexit), banca a prezis o creştere economică de 1,9%.

Alte bănci precum Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland şi Bank of America Merrill Lynch şi-au redus, de asemenea, în mod semnificativ previziunile.

Conform unui indice publicat lunar de HM Treasury, Bank of America Merrill Lynch a prezis înainte de Brexit o creştere de 2,3%, iar acum prezice o creştere de 0,25%.

După votul pentru Brexit, lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel în 31 de ani, aproximativ 1,3120 USD, cel mai scăzut nivel de la mijlocul anului 1985. În plus, pieţele au înregistrat o pierdere de aproximativ 3 trilioane de dolari.

Fondul Monetar Internaţional a făcut, la rândul său, o serie de predicţii, evaluând că Brexitul va cauza o creştere substanţială a nesiguranţei economice, politice şi instituţionale.

Economia britanică se va extinde cu 1,7% în acest an, conform FMI, cu 0,2 procente mai puţin decât o previziune făcută în luna aprilie.

În plus, FMI prezice că în 2017 creşterea economică a Marii Britanii va încetini la 1,3%, cu 0,9% mai puţin decât estimarea lunii aprilie. În acelaşi timp, este cea mai mare reducere în rândul economiilor avansate.

“Efectele reale ale Brexitului se vor epuiza treptat, în timp, alimentând nesiguranţa economică şi politică”, a precizat Maurice Obstfeld, economist şef şi consilier economic la FMI.

În 23 iunie, aproximativ 52% (17,4 milioane) de britanici au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, după 43 de ani de apartenenţă la bloc.

Rezultatul referendumului a cauzat tulburări politice în Marea Britanie şi a trimis unde de şoc pe cuprinsul ţării precum şi pe pieţele financiare globale.