Bahrainul cere suspendarea Qatarului din Consiliul Cooperării din Golf

Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Ministrul de Externe al Bahrainului, şeicul Khalid, a ameninţat că nu va participa la următoarea întâlnire a Consiliului Cooperării din Golf (CCG) dacă guvernul Qatarului nu se conformează unei liste cu 13 solicitări.

Cererile includ, printre altele, închiderea reţelei de televiziune Al Jazeera şi reducerea relaţiilor Qatarului cu Iranul.

Postând un mesaj pe Twitter, ministrul de Externe al Bahrainului, Khalid bin Ahmed Al Khalifa, a declarat: “Dacă statul Qatar crede că se poate juca şi câştiga timp până la următorul summit CCG, atunci se înşeală”.

“Dacă situaţia rămâne aşa cum este în prezent, nu vom participa la acest summit.

“Măsura potrivită pentru a păstra CCG este aceea de a îngheţa statutul de membru al Qatarului în consiliu... altfel, sunt de acord cu eliminarea sa din consiliu”.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au suspendat legăturile diplomatice, de transport şi comerciale cu regimul din Qatar, cel mai important stat care vinde în lume gaz natural lichefiat, acuzându-l de finanţare a terorismului.

Nu este clar dacă cele trei state din Golf vor avea sprijinul necesar pentru a suspenda Qatarul din CCG.

Se estimează că este puţin probabil ca Oman şi Kuweit să dea curs acestei acţiuni.

Rezoluţiile privind unele “probleme esenţiale” necesită aprobarea unanimă a membrilor CCG, conform Cartei consiliului.

Şeicul Khalid a adăugat: “Eşecul Qatarului de a răspunde pozitiv cererii noastre juste de a nu mai conspira împotriva ţărilor noastre arată că [regimul din Doha] nu respectă CCG.

“Măsura potrivită pentru a proteja CCG este aceea de a îngheţa statutul de membru al Qatarului până când acestuia îi vine mintea la cap”.

Unii analişti consideră că aceste tensiuni ar putea cauza pagube ireparabile Consiliului, într-un moment în care membrii săi încearcă să atragă investiţii şi să îşi reducă dependenţa de exporturile de combustibil.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a afirmat la emisiunea 60 Minutes de la CBS că preşedintele american Donald Trump s-a oferit să îi primească la Camp David atât pe el cât şi reprezentanţii naţiunilor care îi boicotează ţara pentru a rezolva criza.

Comentariile ministrului de Externe al Bahrainului au fost făcute la scurt timp după interviul de la CBS.

Şeicul Tamim a declarat: “Suveranitatea noastră este o linie roşie. Nu acceptăm ca nimeni să interfereze cu suveranitatea noastră. Când îmi spuneţi să închid un canal precum Al Jazeera, istoria va scrie într-o zi, în 50, 60 sau 70 de ani, cum această mişcare a schimbat întreaga idee a libertăţii de exprimare în regiune”.

“Lor nu le place independenţa noastră, modul în care gândim, sau viziunea noastră asupra regiunii. Noi dorim libertate de exprimare pentru oamenii din regiune. Dar ei consideră că acest lucru este o ameninţare la adresa lor”.

Bahrainul şi aliaţii săi au impus o blocadă terestră, maritimă şi aeriană asupra Qatarului începând cu luna iunie, deşi acesta a negat toate acuzaţiile că ar finanţa sau că ar avea legături cu terorismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe