Bagajul din cabina avionului nu va mai fi gratuit? Ryanair începe să taxeze

Când se achiziţionează biletul la compania Ryanair se vor plăti cinci euro în plus pentru a transporta două bagaje de mână în cabina aeronavei: o geantă şi o valiză.
Avion al companiei aeriene low-budget Ryanair
Avion al companiei aeriene low-budget Ryanair (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Noile norme ale companiei Ryanair privind bagajele, anunţate de companie în 2017, vor intra în vigoare luni, 15 ianuarie, şi se referă la taxarea bagajului de mână transportat în cabină, care era gratuit până în prezent. Compania aeriană a declarat că pasagerii care au rezervări cu îmbarcare prioritară sau sunt în posesia unui bilet Plus sau Flexi Plus pot călători cu un bagaj de mână cu dimensiuni care nu depăşeşc 55 cm x 40 cm x 20 cm şi o greutate de 10 kg, precum şi o sacoşă mică, cum ar fi o geantă de mână, o geantă pentru laptop sau un dispozitiv similar, care nu depăşeşte dimensiunile de 35 cm × 20 cm × 20 cm. Cu alte cuvinte, acestea sunt o valiză mică şi o geantă clasică sau un rucsac.

Îmbarcarea cu prioritate costă cinci euro şi poate fi achiziţionată în momentul rezervării zborului, prin secţiunea Gestionarea rezervei mele pe siteul web al companiei, sau prin intermediul unei aplicaţii Ryanair cu 45 de minute înaintea orei de plecare a cursei.

Cei care nu au rezervare pentru îmbarcare cu prioritate, sau un bilet Plus sau Flexi Plus, se pot îmbarca, de asemenea, cu cele două bagaje de mână, dar bagajul de mână de 10 kg se va eticheta la poartă şi va fi transportat în cală fără costuri suplimentare, în timp ce bagajul de mână mic va fi permis în cabină. Ryanair avertizează: dacă pasagerul refuză să transporte valiza de mână de 10 kg la cală, el nu se va putea îmbarca în zborul respectiv.

În cabină există spaţiu numai pentru 90 de bagaje de mână mari (55 x 40 x 20 cm). Restul vor fi depuse, gratuit, în cala avionului.

Valizele de dimensiuni mai mari decât cele prevăzute nu pot fi acceptate la poarta de îmbarcare şi, atunci când este posibil, vor fi transportate în cala aeronavei la un cost de 50 de euro (sumă la care guvernul va aplica TVA în cazul zborurilor interne).

Copiii mici şi sacoşele cu produse din duty free

Un adult care însoţeşte un copil mic - între 8 zile şi 23 de luni - care călătoreşte în braţele părintelui, poate purta un bagaj pentru copil de până la 5 kg, în afară de propriul bagaj de mână. Sacoşele cu produse duty free pot fi transportate în cabină împreună cu bagajele de mână.

Compania a prezentat, de asemenea, noul măsurător de bagaje, în care pasagerii îşi pot verifica atât dimensiunile valizei de mână, cât şi ale genţii sau rucsacului.

Kenny Jacobs, managerul companiei Ryanair, cu dispozitivul folosit de companie pentru a măsura genţile şi valizele
Kenny Jacobs, managerul companiei Ryanair, cu dispozitivul folosit de companie pentru a măsura genţile şi valizele (Ryanair (@Ryanair)

Aceste panouri au două compartimente, cel superior pentru geantă sau rucsac şi cel inferior pentru valiza din cabină, rezervat celor care au plătit taxa extra de cinci euro.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură