Baconschi: După experimentul comunist, societatea nu mai suportă ierarhiile moştenite sau construite meritocratic

Comunismul a răsturnat valorile. Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, atrage atenţia că societatea noastră de astăzi, puternic influenţată de comunism, nu mai suportă ierarhiile moştenite şi nici pe cele construite meritocratic.
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

În urma experimentului comunist, societatea formată prin "lupta de clasă" a devenit resentimentară, egalitaristă şi anti-elitistă, a remarcat, sâmbătă, pe contul său de Facebook, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.

"Câtă vreme am avut monarhie, societatea era împărţită cam aşa: 80% ţărani, unii săraci, alţii ceva mai închegaţi. 10% mic-burghezi şi burghezi: mai educaţi, formau funcţionărimea statului, armata, profesiunile liberale. 5% proletari în genere săraci. 5% marea burghezie şi aristocraţia pământeană sau de import. Era o societate pastoral-patriarhală, legată de pământ, de tradiţia ortodoxă", a declarat Baconschi.

Potrivit fostului ministru de Externe, cele circa 20% de orăşeni erau motoarele modernizării instituţionale, creatorii de cultură şi minoritatea occidentalizată, mai mult sau mai puţin.

"Nota comună era: aşezarea pe categorii sociale istoriceşte ierarhizate, completate prin mobilitate socială pe bază de merit. Pe scurt, monarhul era al tututor, dar mai ales al păturii rurale", a explicat Baconschi.

În opinia fostului ministru, după experimentul comunist - o modernizare ratată - societatea formată prin "lupta de clasă" este resentimentară, egalitaristă şi anti-elitistă.

"Nu mai suportă ierarhiile moştenite şi nici pe cele construite meritocratic. Ne place sau nu, cam asta e situaţia, şi cam tot atât de mari sunt şansele de a restaura, după un referendum, un regim de monarhie constituţională", a punctat Baconschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne