Ayatollahul Khamenei nu cedează: Iranul să fie pregătit să extindă îmbogăţirea uraniului

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Liderul Suprem al Iranului a declarat luni că Teheranul nu va ceda în faţa presiunilor Statelor Unite în ceea ce priveşte programul nuclear, cerând oamenilor de ştiinţă iranieni să fie pregătiţi să extindă capabilităţile de îmbogăţire a uraniului dacă va fi necesar. De asemenea, ayatollahul a avertizat că Iranul nu va renunţa la programul de rachete.

Într-un discurs şi o serie de postări pe Twitter cu ocazia aniversării a 29 de ani de la moartea ayatollahului Ruhollah Khomeini, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că “naţiunea şi guvernul iranian nu vor accepta să se supună sancţiunilor şi restricţiilor nucleare. ... Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului trebuie să facă imediat pregătiri pentru realizarea [extinderii procesului de îmbogăţire a uraniului]”.

Însă Khamenei a fost atent să precizeze, în timpul discursului ţinut la mormântul lui Khomeini în sudul Teheranului, că extinderea propusă a capabilităţilor de îmbogăţire a uraniului va fi totuşi în limitele specificate de acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri. Khamenei a adăugat că Iranul plănuieşte să rămână în acord, potrivit NBC News.

În mesaje postate pe Twitter, Khamenei a cerut Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului să înceapă pregătirile “mâine” [adică marţi].

Apelul lui Khamenei pare a fi un avertisment adresat statelor europene ca acestea să nu abandoneze acordul şi să nu se aştepte că Iranul rămâne pasiv. Preşedintele american Donald Trump a anunţat în 8 mai că retrage SUA din acordul nuclear, după ce statele semnatare nu au reuşit să acopere "breşele grave" din acord, etichetate astfel în repetate rânduri de liderul de la Casa Albă.

“După cum spun, se pare că unele guverne europene se aşteaptă ca naţiunea iraniană să se supună sancţiunilor şi, de asemenea, să renunţe la activităţile sale nucleare şi să continue să respecte limitările [impuse programului său nuclear]. Le spun acestor guverne că acest vis neplăcut nu va deveni niciodată realitate”, a precizat ayatollahul.

Avertismentul lui Khamenei este cel mai recent comentariu al Iranului la decizia lui Trump de a ieşi din acord, fiind legat de precizarea că Teheranul va continua să dezvolte rachete balistice, care sunt considerate de iranieni drept o “sursă de putere”.

“Astăzi, tânăra generaţie a transformat Iranul în principala putere regională în ceea ce priveşte rachetele”, a scris Khamenei pe Twitter. “Inamicii noştri ştiu că, în cazul în care ne atacă cu o singură rachetă, vor fi loviţi cu 10 rachete! Rachetele sunt pentru securitate, ele sunt o sursă de putere”.

Lipsa limitelor referitoare la raza de acţiune şi producţia de rachete au fost invocate de administraţia Trump ca fiind una dintre breşele acordului, cunoscut şi sub numele de JCPOA, care a restricţionat programul nuclear iranian, dar nu a abordat problema rachetelor balistice şi alte aspecte precum presupusul rol al Iranului în terorismul internaţional.

Oficiali ai serviciilor de informaţii americane au sugerat că programul iranian de rachete se desfăşoară fără a avea limitări.

SUA este de asemenea îngrijorată că Iranul şi-ar putea folosi programul de rachete pentru a intimida ţările arabe vecine. Tensiunile dintre Iran şi statele arabe, în special Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, s-au amplificat în ultimele luni.

Khamenei i-a încurajat pe tinereii din statele arabe să se ridice împotriva conducerii lor.

“Tineri arabi, ar trebui să luaţi măsuri şi iniţiative pentru a vă controla viitorul ... Unele ţări regionale se comportă la fel ca inamicii propriilor lor popoare”, a precizat acesta.