Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, o duce prost cu banii. "E pe cale să fie dat afară din casă de bănci"

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. (Epoch Times România)

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu scrie vineri, pe blogul său, că motivul trecerii, la începutul acestui an, a lui Victor Ciorbea din tabăra PNL în PSD, este unul surprinzător - actualul Avocat al Poporului o duce prost cu banii.

"Nu am înţeles de ce Victor Ciorbea a schimbat brusc tabăra PNL cu cea a PSD la începutul acestui an. Şi nu oricum, ci pe mize mari: mai întîi, Ciorbea a primit o sinecură la ASF, apoi a devenit lacheul lui Ponta la Avocatul Poporului. Ceva nu se legă. I-a întrebat atunci pe unii din colegii lui Ciorbea din PNL care ar putea fi motivul. Surprinzător, colegii penelişti l-au apărat. Motivul: o duce prost cu banii. M-am mirat: cum adică o duce prost cu banii? Nu se lăuda Ciorbea că e un avocat de succes? Şi, chiar dacă ar duce-o prost cu banii, de cînd e salariul la Avocatul Poporului atât de mare încât să merite o trădare politică? N-am mai primit alte răspunsuri. Acum, însă, înţeleg: Victor Ciorbea e pe cale să fie dat afară din casă de bănci", scrie Prisăcariu.

Potrivit România Liberă, Ciorbea are credite şi împrumuturi de 1,6 milioane de euro pe care trebuie să le plătească în următorii zece ani. În fiecare lună, Ciorbea trebuie să dea la bănci peste 12.000 de euro, în condiţiile în care veniturile familiei sale sunt puţin peste 3.000 de euro pe lună.

Din declaraţia de avere a lui Ciorbea din luna mai, citată de publicaţia amintită, reiese că fostul premier a contractat în 2007 două credite din care mai are de returnat 536.000 de euro până în 2024. Un an mai târziu, acesta a mai luat două credite, din care mai are de returnat, până în 2024, peste 635.000 de euro. Totodată, în declaraţie, Ciorbea precizează că pentru "dobânda amânată la plată" aferentă creditelor, mai are de returnat 267.000 de euro. Avocatul Poporului a mai împrumutat 65.000 de euro, bani care trebuie daţi înapoi până la finalul acestui an, şi alţi 90.000 de dolari care trebuie returnaţi până în 2020.

Soţia lui Ciorbea, Lacrima, are venituri din avocatură care nu depăşesc 20.000 de euro anual, în timp ce fostul premier încasează, ca Avocat al Poporului, un salariu de crica 1.500 de euro lunar.

"Cumva, a reuşit să obţină un an-doi de graţie, timp în care băncile îl păsuiesc. Poate pentru că e Avocat al Poporului în guvernarea Ponta? Habar n-am, doar mă întreb. Cum va reuşi, totuşi, Ciorbea să facă rost de bani? Şi are asta vreo legătură cu faptul că nu-şi exercită funcţia de Avocat al Poporului, făcîndu-i explicit jocurile neconstituţionale lui Ponta?", se întreabă jurnalistul Prisăcariu.

Victor Ciorbea a declarat pentru România Liberă că mai are o sursă de venit pe care s-ar putea baza în viitor, şi anume comisioane de succes în valoare de 1,2 milioane de euro de la clienţi cărora le-a câştigat în instanţă bunuri imobiliare revendicate. "Acum trebuie să aştept ca acei clienţi să vândă terenuri sau clădiri ca să mă poată plăti. După cum ştiţi, piaţa imobiliară nu merge prea bine", afirma Ciorbea.

"Nu ştiu exact care sunt sumele lunare de achitat, soţia mea se ocupă de aceste credite, ea ştie exact. Dar acum nu plătim decât o sumă simbolică lunar, avem o înţelegere cu banca pentru un an sau doi. Sigur că banca ne-ar putea executa, să ne ia casa, dar ştie şi banca: în perioada asta nu ar scoate prea mulţi bani pe casă. Aşa că avem o perioadă de graţie", a mai precizat Avocatul Poporului, singurul în măsură să sesizeze la CCR eventualele ordonanţe de urgenţă adoptate de guvernul condus de Victor Ponta - PSD.