Avocatul chinez Gao Zhisheng are din nou necazuri: motivul este o nouă carte

Contactul cu Gao Zhisheng - un renumit avocat chinez pentru drepturile omului, care a petrecut mai mulţi ani în închisoare din cauza activităţii sale -, a fost întrerupt din nou în China.
Avocatul chinez Gao Zhisheng.
Avocatul chinez Gao Zhisheng. (Captură Foto)

Într-un interviu cu Epoch Times în 15 noiembrie, Geng He, soţia avocatului pentru drepturile omului Gao Zhisheng, a declarat că mai mulţi ofiţeri de poliţie din Beijing s-au grăbit să ajungă în provincia nord-vestică izolată Shaanxi pentru a distruge un exemplar al noii cărţi a avocatului, pe care i-au trimis-o prietenii acestuia din străinătate.

“Agenţii chinezi mi-au blocat încă o dată contactul cu Gao Zhisheng”, a declarat Geng, care locuieşte în prezent în California cu cei doi copii ai lor. “Monitorizarea şi hărţuirea rudelor noastre din Shaanxi a luat din nou amploare”.

La un moment dat, Gao a fost considerat, de Ministerul chinez al Justiţiei, ca fiind unul dintre primii 10 avocaţi din China. Gao a intrat în conflict cu regimul comunist după ce a început să ofere reprezentare legală practicanţilor Falun Gong, una dintre cele mai mari comunităţi spirituale persecutate în prezent în China.

Forţele de securitate chineze au intensificat monitorizarea lui Gao după ce acesta a scris câteva scrisori deschise adresate conducerii chineze de vârf în care a condamnat persecuţia împotriva Falun Gong. Avocatul a fost arestat oficial în 2006 şi a petrecut următorii 8 ani în închisoare sau în afara ei. În acea perioadă, Gao a fost supus de mai multe ori la torturi similare cu cele aplicate practicanţilor Falun Gong – inclusiv privare de somn, bătăi brutale sau şocuri cu bastoane electrice.

În 2014, Gao a fost plasat sub o formă de arest la domiciliu în provincia sa natală Shaanxi. Într-un interviu cu Associated Press în 2015, Gao a discutat despre torturile la care a fost supus şi a declarat că nu i s-a permis să meargă la un dentist pentru a-şi aranja dinţii deterioraţi sau să meargă într-un oraş din apropiere pentru a face un duş fierbinte.

În timp ce se afla sub o formă de arest la domiciliu, Gao Zhisheng a scris şi a scos pe ascuns din ţară un manuscris de 500.000 de cuvinte, intitulat “Anul 2017. Ridică-te China”. Cartea descrie experienţele lui Gao ca prizonier în perioada 2009-2014 şi include o previziune a avocatului că Partidul Comunist Chinez se va prăbuşi în 2017. Cartea a fost publicată în limba chineză în iunie 2016 şi o versiune în limba engleză va apărea în viitorul foarte apropiat.

“Această carte a expus în întregime prefăcătoria Partidului Comunist Chinez”, a declarat soţia lui Gao. “Toate torturile şi tratamentele inumane suferite de Gao Zhisheng, precum şi încălcarea drepturilor sale de către poliţie, securitatea publică, personalul închisorilor şi al armatei sunt înregistrate aici şi scrise cu sânge şi lacrimi”.

De atunci, Geng He a realizat o copie digitală a versiunii chineze a cărţii lui Gao şi a postat-o pe Internet pentru a putea fi descărcată.

“De ce îi este teamă Partidului Comunist Chinez? Le este teamă de o carte? Bine, o voi transforma într-o publicaţie gratuită, pentru ca toată lumea să o poată descărca după bunul plac”, a declarat ea.