Avioanele de luptă franceze se alătură coaliţiei anti-Daesh în Irak

Mai multe avioane de luptă franceze au decolat de pe portavionul Charles de Gaulle pentru a susţine coaliţia condusă de SUA în lupta împotriva grupului Statului Islamic în Irak. Parisul a intensificat eforturile în lupta împotriva grupului de la atacul terorist din Nisa din acest an.
Un avion francez de luptă Rafale zboară deasupra Mediteranei.
Un avion francez de luptă Rafale zboară deasupra Mediteranei. (Gerard Julien/AFP/Getty Images)

Un oficial francez din domeniul apărării a confirmat vineri că 8 avioane de luptă au decolat de pe portavionul Charles de Gaulle din estul Mediteranei.

Avioanele se vor alătura coaliţiei conduse de SUA în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh), în condiţiile în care coaliţia se pregăteşte să recupereze oraşul irakian Mosul. Nu a fost imediat clar dacă avioanele de luptă franceze vor desfăşura atacuri aeriene sau vor participa la misiuni de recunoaştere.

Un oficial francez a declarat, totuşi, că misiunea de vineri nu constituie “în niciun fel” începutul bătăliei pentru Mosul.

Statul Islamic a capturat oraşul Mosul alături de alte zone în iunie 2014, dar forţele irakiene au recuperat de atunci zone semnificative de teritoriu din mâinile jihadiştilor şi se pregătesc pentru un atac cu scopul de a recupera cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak cu sprijinul aerian şi de artilerie al coaliţiei.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi a avertizat, totuşi, că asediul ar putea dura câteva luni şi ar putea provoca strămutarea a sute de mii de oameni.

Conform unei declaraţii din partea armatei franceze, avioanele de luptă franceze au efectuat 32 de misiuni în ultima săptămână distrugând patru ţinte în acest proces.

Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a declarat că cea mai recentă misiune a portavionului Charles de Gaulle este planificată să ajungă la final la sfârşitul lunii octombrie.

Armata franceză a început pentru prima dată să atace Daesh în Irak, în urmă cu doi ani, anul trecut amplificând loviturile aeriene asupra ţintelor grupului jihadist din Siria. Un atac terorist în Nisa în luna iulie, în care au murit 86 de persoane, l-a determinat pe preşedintele francez Francois Hollande să ordone trimiterea unei baterii de artilerie în Irak pentru a întări operaţiunea condusă de SUA în acea ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe