Avioane de vânătoare ale Rusiei, distruse într-un atac asupra bazei Hmeimim din Siria. Rusia neagă

Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Conform primelor relatări din presa rusă, şapte avioane de vânătoare ale armatei Rusiei au fost distruse în urma unui atac cu mortiere asupra bazei aeriene Hmeimim, din Siria, în data de 31 decembrie.

Atacul cu mortiere ar fi distrus patru bombardiere Su-24, două avioane de vânătoare Su-35C şi un avion de transport An-72. De asemenea, mai multe depozite de muniţie ar fi fost distruse în acest atac. În plus, se pare că 10 militari ruşi ar fi fost răniţi înincidente.

“În seara de 31 decembrie 2017, baza aeriană Hmeimim a fost atacată pe neaşteptate cu mortiere de către un grup militant subversiv mobil. Doi soldaţi au fost ucişi în atac”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Dar oficialii ruşi neagă mărimea atacului.

“Raportul publicat în ziarul Kommersant privind presupusa distrugere a şapte avioane de luptă ruseşti la baza aeriană Hmeimim este fals. Grupul aerian rus din Siria este pregătit de luptă şi continuă să îşi îndeplinească toate misiunile în întregime”, a adăugat Ministerul.

De asemenea, Ministerul Apărării a afirmat miercuri că în data de 31 decembrie un elicopter Mi-24 s-a prăbuşit din cauza unei erori tehnice în timp ce zbura spre o bază din Hama. Ambii piloţi de la bord au fost ucişi în incident, şi Ministerul a negat rapoartele că elicopterul ar fi fost atacat.

Incidentul survine bizar de aproape de o declaraţie a Secretarului american al Apărării, James Mattis, care afirma că "războiul din Siria nu este terminat".

Războiul "civil" din Siria este dus între forţe sprijinite de SUA şi ţări din Golf precum Arabia Saudită şi Qatarul, care au încercat să răstoarne regimul Assad - pe de o parte - şi Iran, şi Rusia - pe cealaltă. Conflictul a devenit în ultima perioadă o confruntare cvasi-deschisă între marile puteri SUA şi Rusia, mai ales după intrarea masivă a Rusiei în teatrul de operaţiuni.

Deşi forţele ISIS au fost înfrânte cu aportul masiv al Kremlinului, care domină acum realitatea geopolitică din Orientul Apropiat, SUA pare să se replieze cu sprijinul Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe