Avigdor Lieberman: lunetistul care s-a filmat împuşcând un palestinian “merită o medalie”

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)

Ministrul israelian al Apărării Avigdor Lieberman a lăudat soldaţii israelieni care s-au filmat în timp ce trăgeau asupra unui manifestant palestinian aparent neînarmat aflat în spatele frontierei dintre Israel şi Fâşia Gaza, susţinând că lunetistul „merită o medalie”.

Materialul video - în care lunetistul şi colegii săi sunt auziţi aclamând după ce au împuşcat un bărbat aflat în spatele - frontierei - a fost publicat luni şi a atras în scurt timp un val mare de critici publice.

Armata israeliană a confirmat de atunci autenticitatea materialului, susţinând că a fost filmat în 22 decembrie 2017, şi a promis luarea de măsuri disciplinare pentru scurgerea acestuia. Atacul în sine a fost considerat exemplar, în ciuda faptului că Fâşia Gaza nu este declarată zonă de conflict şi că împuşcarea civililor în aceste condiţii este considerată, pe hârtie, crimă de război.

Conform armatei israeliene, materialul video a fost filmat în timp ce un grup de manifestanţi se adunaseră la gardul de frontieră dintre Israel şi Fâşia Gaza pentru a protesta împotriva deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Într-o declaraţie a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), negociatorul şef Saeb Erekat a afirmat că materialul video este o “reflectare a crudei mentalităţi de ocupaţie a armatei israeliene şi a politicii sistematice de a împuşca fatal civili palestinieni”.

Câţiva miniştri israelieni au apărat marţi comportamentul soldaţilor în câteva interviuri radio, susţinând că expunerea pe care a avut-o materialul este excesivă, potrivit publicaţiei israeliene Haaretz.

Potrivit armatei israeliene, se consideră că bărbatul palestinian a organizat o “revoltă care a inclus aruncarea cu pietre şi încercări de a sabota gardul de securitate”. Armata a adăugat că bărbatul a fost împuşcat în picior.

“Nu există nevinovaţi în Gaza”

Lieberman a afirmat săptămâna trecută, într-un interviu radio, că “nu există nevinovaţi în Gaza” şi că toţi cei care locuiesc în teritoriile ocupate au o oarecare legătură cu Hamas.

Comentariul său a fost făcut după ce soldaţi israelieni au deschis focul vinerea trecută asupra unui grup de manifestanţi furioşi la gardul de frontieră dintre Gaza şi Israel, ucigând 9 persoane şi rănind câteva sute. Zeci de manifestanţi au fost ucişi de soldaţii israelieni de la începutul protestelor în 30 martie. Forţa de Apărare Israeliană şi-a susţinut acţiunile, afirmând că manifestanţii “au încercat să distrugă gardul de frontieră şi să treacă de el” şi “au încercat să arunce cu dispozitive explozive”.

OEP l-a acuzat duminică pe Twitter pe Lieberman de “incitare la ură în formă continuată, rasism şi discriminare împotriva poporului palestinian”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe