Autorităţile interzic protestul cetăţenilor din Prelungirea Ghencea şi Domneşti! Oamenii nu dezarmează!

De ani de zile, cetăţenii din Prelungirea Ghencea cer rezolvarea problemei infrastructurii din zona nesigură pentru pietoni şi biciclişti, unde congestiile de trafic afectează grav inclusiv localităţile limitrofe Capitalei. Nu numai că problemele nu le-au fost rezolvate, dar anul acesta şi dreptul de a protesta le-a fost îngrădit.
Marş în Prelungirea Ghencea
Marş în Prelungirea Ghencea (CeRe)

Cel de-al nouălea protest pentru infrastructură de transport în Prelungirea Ghencea – Domneşti, care urma să aibă loc vineri 13 octombrie, a fost interzis de Primăria Capitalei şi de Primăria Bragadiru. În consecinţă, cetăţenii vor ieşi "la plimbare" astăzi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, ferm hotăraţi să le reamintească autorităţilor că infrastructura în zonă este un dezastru şi este timpul pentru o schimbare. De asemenea, iniţiatorii marşului mai precizează că vor acţiona în instanţă primăriile care le-au interzis dreptul de întrunire şi de liberă exprimare.

Organizatorii reamintesc că protestul le-a fost interzis deşi au urmat recomandările autorităţilor şi au fost de acord cu deplasarea participanţilor pe trotuare sau pe acostamentul lateral. Această interzicere a dreptului la liberă întrunire şi dreptul la libera exprimare a fost făcută sub pretextul perturbării traficului rutier şi faptului că pe alocuri acostamentul lateral al străzii este impracticabil pentru pietoni.

"Astfel autorităţile confirmă ceea ce cetăţenii reclamă de 4 ani: faptul că strada Prelungirea Ghencea este impracticabilă şi nesigură pentru pietoni şi biciclişti, că noile trotuare sunt foarte înguste şi realizate doar pe o porţiune de stradă iar congestiile de trafic sunt o problemă din ce în ce mai gravă în zonă", transmit organizatorii marşului - Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea şi Grupul civic Iniţiativa Domneşti, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Marş în Prelungirea Ghencea
Marş în Prelungirea Ghencea (CeRe)

Prin marşul de astăzi, cetăţenii doreau să-şi exprime din nou nemulţumirea faţă de tergiversarea timp de 11 ani a lărgirii străzii principale şi a realizării Pasajului de la Domneşti, în condiţiile în care Primăria Capitalei tocmai a tăiat suma de 5,000,000 de lei alocată în acest an pentru întocmirea noului Studiu de Fezabilitate al proiectului supralărgirii Prelungirea Ghencea.

Cele două proiecte de infrastructură sunt începute ''pe hârtie'' încă din anul 2006, CNAIR a licitat şi contractat anul acesta realizarea Pasajului rutier dar Primăria Capitalei susţine că nu a putut finaliza pe teren măsurătorile necesare pentru corelarea celor două proiecte, ceea ce denotă ori incompetenţă ori dezinteres total pentru nevoile cetăţenilor, se mai precizează în comunicat.

Marşul de protest din 13 oct. a fost anunţat conform legii 60/1991 a adunărilor publice încă din 21 sept. Primăriei Capitalei, Primăriei Bragadiru, Primăriei Domneşti şi Consiliului Judeţean Ilfov şi pentru că răspunsurile negative au venit după mai mult de 48 de ore, organizatorii vor acţiona în instanţă autorităţile locale pentru încălcarea legii şi a drepturilor cetăţeneşti.

Dar, pentru că autorităţile locale nu au avizat favorabil marşul de protest, cetăţenii anunţă că nu îl vor mai organiza, în schimb vor ieşi vineri 13 octombrie, între orele 16.00 – 20.00, la o plimbare cu vecinii, pe trotuare.

Locuitorii zonei îşi exprimă convingerea că încă este legal să te plimbi cu vecinii prin propriul cartier fără să fii amendat de forţele de ordine şi adresează o Scrisoare Deschisă primarului capitalei şi directorului CNAIR, pentru a-i convinge să deblocheze de urgenţă cele 2 proiecte de infrastructură.

De asemenea, cetăţenii invită alături de ei în această plimbare orice reprezentant al autorităţilor locale sau centrale care vrea să înţeleagă situaţia cu care se confruntă comunitatea din zonă şi care doreşte să ajute la identificarea unei soluţii optime pentru dezvoltarea urbanistică haotică şi pentru lipsa infrastructurii de transport din zonă.