Autorităţile confirmă: fostul lider catalan Carles Puigdemont, arestat în Germania

După ce autorităţile din Spania au emis mandat internaţional de arestare, Carles Puigdemont a fost arestat duminică în Germania.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Chris McGrath/Getty Images)

Avocatul fostului lider catalan, Jaume Alonso Cuevilla, a anunţat că Puigdemont a fost arestat duminică în landul nordic Schleswig-Holstein, după ce Spania a emis un mandat internaţional de arestare pe numele său, potrivit Reuters.

Iniţial, liderul separatist catalan a părăsit Finlanda înainte ca autorităţile să poată acţiona pe baza unui mandat de arestare spaniol, a afirmat un parlamentar finlandez. Mandatul a fost emis vineri, la o zi după ce Puigdemont a sosit în Finlanda, el urmând să se reîntoarcă sâmbătă în Bruxelles.

Puigdemont trăieşte într-un exil autoimpus în Belgia de la referendumul interzis de Madrid în octombrie 2017, care a susţinut eforturile de declarare unilaterală a independenţei Cataloniei.

Curtea Supremă de la Madrid a emis, vineri, mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv pentru fostul premier Carles Puigdemont, pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului. Cinci lideri catalani au fost arestaţi vineri, printre care se numără şi Jordi Turull, candidatul la funcţia de premier.

De altfel, Curtea Constituţională a Spaniei a anulat în mod oficial declaraţia unilaterală pentru independenţă făcută de Parlamentul catalan la 27 octombrie. După contestaţia guvernului central din Madrid, Curtea a suspendat implementarea secesiunii şi a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a fost ilegală.