Australia vrea să scoată Huawei dintr-un proiect major. Invocă temeri privind securitatea

Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări
Huawei, a fost acuzată de spionaj pentru Ministerul Securităţii Statului şi de crearea unei infrastructuri pentru spionaj în mai multe ţări (Luis Gene/AFP/Getty Images)

Australia se pregăteşte să interzică gigantului Huawei Technologies Co Ltd să furnizeze echipamente pentru reţeaua sa majoră 5G după ce agenţiile de informaţii australiene au manifestat temeri în legătură cu faptul că Beijingul ar putea forţa compania chineză de telecomunicaţii să predea date sensibile, conform declaraţiilor făcute de două surse.

Agenţiile occidentale de informaţii au tras un semnal de alarmă de câţiva ani în privinţa legăturilor Huawei cu guvernul comunist chinez şi a posibilităţii ca echipamentele acestei companii să fie folosite pentru spionat. Dar până acum nu au fost făcute publice dovezi care să susţină aceste presupuneri, potrivit Reuters.

Huawei, cel mai mare producător din lume de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii şi furnizorul numărul 3 mondial de smartphone-uri, a promis că guvernul din Canberra va avea un control complet asupra echipamentelor reţelei 5G, care ar putea include staţii de bază, turnuri şi echipamente de transmisie radio.

Acest tip de model de control a fost acceptat de alte ţări – în special Marea Britanie, unde un laborator special în care lucrează oficiali guvernamentali din sectorul de informaţii analizează toate produsele Huawei.

Alte ţări occidentale, inclusiv Noua Zeelandă, Canada şi Germania, au declarat de asemenea că dispun de suficiente măsuri de protecţie pentru a se asigura că echipamentele Huawei nu conţin aşa zise “uşi lăturalnice” sau alte mecanisme pentru monitorizarea secretă sau colectarea de informaţii.

Însă agenţiile australiene de informaţii au declarat parlamentarilor că monitorizarea şi controlul echipamentelor Huawei nu le înlătură temerile, au declarat pentru Reuters două surse politice la curent cu această problemă.

“Este o companie chineză şi, conform legii comuniste, ei trebuie să lucreze pentru agenţii lor de informaţii dacă li se cere. Nu există multe alte companii în lume care au propriile lor comitete politice”, a declarat una dintre sursele guvernamentale.

Ambele surse au dorit să-şi păstreze anonimatul din cauză că nu au fost autorizate să discute cu mass media.

Huawei a fost deja în mare parte eliminat de pe masiva piaţă americană din cauza temerilor legate de securitatea naţională. Iar acum, serviciile pe care le oferă compania chineză pentru operatorii de telecomunicaţii mici şi din zonele rurale sunt expuse riscului după noi atacuri lansate împotriva companiei în ultimele săptămâni de către unii congresmani americani.

Mişcarea de a interzice Huawei în Australia are loc pe fondul amplificării tensiunilor legate de puterea tot mai mare şi ambiţiile Chinei în regiune.