Atac la liceul din Florida. Poliţistul care nu s-a implicat imediat demisionează şi este investigat

Elevi evacuaţi după atacul armat asupra unui liceu din Florida, SUA, 14 februarie 2018.
Elevi evacuaţi după atacul armat asupra unui liceu din Florida, SUA, 14 februarie 2018. (Getty Images)

Rapoarte media menţionează că ofiţerul de poliţie Scott Peterson a ezitat timp de 4 minute să intervină în atacul ce a avut loc în liceul Marjory Stoneman Douglas din Florida. Atacul din 14 februarie a durat 6 minute şi s-a soldat cu 17 morţi.

Ofiţerul de poliţie a demisionat joi şi a fost plasat sub investigaţie.

Demisia a avut loc pe fondul unei dezbateri naţionale în SUA privind modul în care ar putea fi prevenite viitoare atacuri armate în şcoli. Puternicul lobby pro-arme din SUA şi unii politicieni republicani, inclusiv preşedintele Donald Trump, au sugerat ca oficialii din şcoli să fie înarmaţi.

Şeriful districtului Broward, Scott Israel, a afirmat joi că poliţistul însărcinat cu asigurarea securităţii liceului, Scott Peterson, a ocupat o poziţie în apropierea intrării liceului la aproximativ 90 de secunde după începerea atacului. Peterson a aşteptat timp de aproximativ 4 minute în aceeaşi poziţie fără să pătrundă în clădire. Atacul a durat aproximativ 6 minute.

Peterson a demisionat după ce Israel l-a suspendat şi plasat sub investigaţie. Întrebat de un reporter ce ar fi trebuit să facă Peterson, şeriful Israel a precizat: “Trebuia să intre. Trebuia să abordeze criminalul. Să ucidă criminalul”.

Şeriful a afirmat că a fost “devastat” după ce a verificat imaginile înregistrate de camerele pentru securitate video, în care Peterson putea fi văzut aşteptând în faţa liceului.

Atacul din 14 februarie din Florida a reaprins dezbaterile în SUA cu privire la controlul armelor. Studenţi manifestanţi şi democraţi au cerut reguli mai stricte cu scopul de a preveni viitoare tragedii. Însă Asociaţia Naţională a Armelor de Foc (NRA) şi mulţi republicani au rezistat acestor apeluri. Ei au sugerat plasarea de oficiali înarmaţi în şcoli.

Şeriful Israel a declarat că nu va publica imediat înregistrările video cu incidentul armat, precizând că ar putea face acest lucru în viitor “în funcţie de urmărirea penală” a atacatorului, Nikolas Cruz. Acesta din urmă, un fost liceean în vârstă de 19 ani, are de înfruntat 17 capete de acuzare pentru crimă premeditată.