Atac cu gaze toxice de luptă omoară 40 de persoane. Occidentul îl învinuieşte pe Assad

Clădire distrusă în orasul sirian Douma
Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)

Activişti sirieni, echipe de salvare şi medici au declarat duminică că un atac cu gaze toxice de luptă asupra unui oraş controlat de rebeli, din apropiere de Damasc, a ucis cel puţin 40 de persoane.

Sâmbătă seara Occidentul a învinuit guvernul sirian pentru atac, care a avut loc în Douma şi a survenit pe fondul unei ofensive a forţelor guvernamentale siriene după prăbuşirea unui recent armistiţiu.

Organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că cel puţin 80 de persoane au fost ucise în Douma sâmbătă, inclusiv aproximativ 40 de persoane care au murit prin sufocare.

Echipele de urgenţă, aparţinând unei organizaţii controversate cunoscută sub numele de Căştile Albe, au raportat, de asemenea, atacul, spunând că întregi familii a fost găsite sufocate în casele şi adăposturile lor.

Căştile Albe au raportat numărul victimelor omorâte prin sufocare la peste 40.

Societatea Syrian American Medical Society, o organizaţie de ajutorare, a declarat că 41 de persoane au fost ucise, dar că incidentul a generat şi sute de răniţi.

Rapoartele nu au putut fi verificate independent.

Forţele guvernamentale siriene şi-au reluat ofensiva în regiunea Douma, vineri după-amiaza, după prăbuşirea unui armistiţiu de 10 zile din cauza dezacordurilor privind evacuarea luptătorilor de opoziţie.

Violenţa a fost reluată după ce sute de luptători din opoziţie şi rudele lor au părăsit Douma îndreptându-se către zone rebele din nordul Siriei.

Douma se află într-o suburbie a Damascului, cunoscută sub numele de Ghouta de est.

Un controversat atac chimic din 2013 în estul Ghoutei - care a fost pus de către Occident pe seama forţelor guvernamentale - a ucis sute de oameni, determinând SUA să ameninţe cu acţiuni militare.

Forţele guvernamentale ale Siriei au negat folosirea armelor chimice în timpul războiului civil de şapte ani şi declară că au eliminat arsenalul chimic, pe baza unui acord încheiat în 2013 cu SUA şi Rusia după atacul din estul Ghoutei.