Atac armat asupra unui hotel din Kabul soldat cu 30 morţi

Forţe de securitate afgane stau de pază în apropierea hotelului Intercontinental din Kabul, 21 ianuarie 2018, după un atac armat desfăşurat cu o seară înainte.
Forţe de securitate afgane stau de pază în apropierea hotelului Intercontinental din Kabul, 21 ianuarie 2018, după un atac armat desfăşurat cu o seară înainte. (Shah Marai/AFP/Getty Images)

Un grup de bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra oaspeţilor aflaţi în hotelul Intercontinental din vestul capitalei afgane Kabul. Atacul nu a fost revendicat imediat.

Cel puţin 30 de persoane, inclusiv 14 străini, au fost ucise, iar alte câteva au fost rănite, după ce un grup de militanţi înarmaţi au năvălit sâmbătă seară în hotelul de lux Intercontinental din Kabul.

Autorităţile au salvat din cădire 153 de persoane, dintre care peste 40 de străini în timpul unei lupte armate cu atacatorii, care a durat peste 12 ore, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Najib Danish.

Danish a declarat publicaţiei afgane Tolo News, câteva ore mai târziu, că toţi atacatorii au fost ucişi şi că atacul a fost anihilat.

Numărul răniţilor este încă neclar, informaţiile apărute în presă fiind contradictorii.

Diverşi oficiali au susţinut că atacatorii au intrat în hotel la ora locală 9 p.m. (1630 UTC) şi au dat foc bucătăriei înainte să ocupe poziţii la etajele patru şi cinci.

Niciun grup terorist nu a revendicat atacul.

Ambasada SUA din Kabul a emis joi un avertisment pentru cetăţenii americani, susţinând că unele rapoarte indicau că „grupuri extremiste ar putea planifica un atac asupra hotelurilor din Kabul”.

Hotelul Intercontinental, care nu face parte din InterContinental Hotels Group, găzduieşte mulţi străini şi deseori organizează nunţi şi conferinţe pentru elita din Kabul, precizează Deutsche Welle.

Potrivit unor informaţii furnizate în presă, deşi nu era o ţintă de mare importanţă, hotelul avea trei puncte de control, astfel că atacul stârneşte unele întrebări legate de securitate.

Danish a adăugat că autorităţile investighează cum au reuşit atacatorii să treacă de punctele de control.

Hotelul a mai fost atacat în iunie 2011, când într-un incident sinucigaş revendicat de talibani şi-au pierdut viaţa 21 de persoane, inclusiv zece civili.

Autorităţile afgane au intensificat securitatea în capitală în urma unui atac cu un camion capcană ce a produs ravagii în cartierul diplomatic din capitală în mai 2017 şi s-a soldat cu aproximativ 150 de morţi.

Dar în ciuda eforturilor depuse de forţele de securitate afgane, atacurile teroriste sunt frecvente. Peste 20 de atacuri cu bombă şi arme de foc au avut loc doar în Kabul, în 2017, soldate cu aproximativ 500 de morţi şi zeci de răniţi.