Astronautul Scott Kelly se întoarce din spaţiu cu cinci centimetri mai înalt (video)

Astronautul Scott Kelly
Astronautul Scott Kelly (http://photopin.com/free-photos)

Astronautul Scott Kelly a petrecut 340 de zile în gravitaţie zero la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi primul efect vizibil care l-a avut asupra corpului său sunt cei cinci centimetri cu care a crescut în înălţime. Acest lucru a fost confirmat de Jeff Williams de la NASA, pentru CNN (http://edition.cnn.com/2016/03/02/uş/astronaut-scott-kelly-back-on-earth/index.html), dar a adăugat, de asemenea, că era un efect prevăzut şi că va fi temporar.

"Astronauţii cresc în spaţiu, deoarece coloana vertebrală se lungeşte, dar o dată întorşi pe Pământ în puţin timp revin la înălţimea lor iniţială", a declarat Williams. Fără presiunea constantă exercitată de gravitaţie asupra discurilor intervertebrale, acestea se pot extinde şi provoacă creşterea coloanei vertebrale.

Agenţia spaţială americană studiază cum reacţionează corpul uman în zborurile spaţiale de lungă durată. Testele au început cu un an înainte ca Scott Kelly să plece pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au fost intensificate în timpul şederii sale acolo şi vor continua timp de un an sau mai mult după întoarcerea sa pe Pământ. Rezultatele obţinute vor contribui la proiectarea viitoarelor misiuni dincolo de orbita Pământului.

Există mai multe efecte ale gravitaţiei zero asupra corpului uman. Vederea se poate deteriora, deoarece fluidele oculare pot afecta nervii optici în microgravitaţie. Abilităţile motorii pot fi, de asemenea, afectate.

Deşi au existat misiuni mult mai lungi în spaţiu decât cea a lui Kelly, este prima dată când sunt efectuate teste medicale pentru a studia efectele unui sezon lung în misiunile spaţiale.