Astrofizicienii prezintă o galaxie nouă şi ciudată (video)

O galaxie de tip Hoag este o galaxie atipică, foarte rară în univers. Dar, PGC 1000714 este chiar extraordinară, fiind singura galaxie, observată până în prezent, cu un inel interior şi unul exterior.
Galaxia PGC 1000714
Galaxia PGC 1000714 (naturalsciences.org)

Universul este populat de miliarde de galaxii, fiecare galaxie adăpostind, la rândul său, milioane sau miliarde de stele. Dintre toate galaxiile descoperite, cele de tip Hoag, galaxii inelare, reprezintă doar 0,1%.

Un studiu publicat recent în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society a făcut un pas înainte în efortul de a descoperi galaxii antice şi a înţelege modul în care funcţionează acestea. Autorii studiului afirmă că au observat un nou tip de galaxie. Spre deosebire de oricare altă galaxie observată până în prezent, se pare că aceasta este înconjurată de două inele circulare formate din gaz şi stele.

Un inel într-un inel

„Înainte am observat galaxii cu un inel albastru (format relativ recent în istoria galaxiei) în jurul unui corp central de culoare roşie (mai în vârstă). Cea mai cunoscută dintre acestea este Obiectul lui Hoag”, a explicat Patrick Treuthardt, co-autor al studiului şi astrofizician la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Carolina de Nord. „Cu toate acestea, ceea ce pare a fi o caracteristică unică a acestei galaxii este faptul că are un inel de culoare roşie situat în interior.” Aceasta înseamnă că există un inel antic într-un inel mai tânăr.

Această galaxie atipică se numeşte PGC 1000714 (acesta este numărul care îi este atribuit în "Principal Galaxy Catalog") şi este situată la 359 milioane de ani lumină de Pământ. Nu seamănă cu niciuna observată de către astronomi până în prezent şi este primul exemplu descoperit de nucleu galactic înconjurat de două inele. Desigur, în ciuda rarităţii sale, se pare că are o similitudine foarte evidentă cu galaxiile de tip Hoag. Sunt obiecte rare între galaxii, în formă de inel, în care nu există niciun contact aparent între nucleu şi circumferinţa exterioară.

"Mai puţin de 0,1% dintre toate galaxiile observate sunt de tip Hoag", a declarat Burcin Mutlu-Pakdil, primul autor al studiului şi cercetător la Institutul de Astrofizică de la Universitatea din Minnesota (SUA). Cum până în prezent nicio galaxie observată nu seamănă cu PGC 1000714, se pare că investigatorii au acum posibilitatea să afle mai multe despre evoluţia galaxiilor.

Astrofizicienii au ajuns la această constatare examinând diferite lungimi de undă observate în acea zonă. Şi, la început, tocmai datorită acestora ei au putut detecta inelul tânăr şi albastru pe care se aşteaptau să îl găsească în Obiectul lui Hoag, iar apoi, în interiorul galaxiei, nucleul roşu şi antic pe care îl au de obicei aceste obiecte (în vârstă de 5.500 milioane de ani, comparativ cu 130 milioane de ani a inelului).

Obiectul lui Hoag
Obiectul lui Hoag (Wikipedia.org)

Cu toate acestea, au constatat că această galaxie avea ceva în plus. Aşa că au decis să filtreze lumina din nucleu, altfel ar fi fost imposibil să se observe ceva dincolo de acea lumină intensă. Astfel, au descoperit semnele existenţei unui inel roşu, delicat şi vechi, foarte diferit de inelul exterior albastru.

Inele de creştere

Inelele galaxiilor sunt regiuni în care se formează stelele. "Naşterea" unei stele are loc în decursul milioanelor de ani, pe parcursul mai multor etape: în interiorul unui nor molecular se formează globule care, cu timpul, se transformă în protostele şi apoi în stele. Prin urmare, conform cercetătorului Mutlu-Pakdil „diferite culori ale inelelor interioare şi exterioare sugerează că această galaxie a suferit două perioade diferite de formare a stelelor”.

Dar, pentru moment, este imposibil să se ştie cum s-au format exact aceste inele. Ar trebui să se descopere alte galaxii similare pentru a se putea reconstrui treptat povestea acestui gen atipic de galaxii.

În prezent, cercetătorii speculează că inelul exterior ar fi rezultat din încorporarea în galaxia de gaz precedentă a unei galaxii pitice din apropiere. În ceea ce priveşte celălalt inel, ei susţin că sunt necesare alte imagini cu rezoluţie îmbunătăţită pentru a descoperi mai multe despre el.

Pe scurt, Treuthardt a dat motive de optimism: „Când descoperim ceva unic sau atipic, teoriile noastre actuale şi ipotezele cu privire la modul în care funcţionează Universul devin nule. Şi deseori, acest lucru ne avertizează că încă mai avem multe de învăţat”.

Mai multe informaţii: Oxford Academic: A photometric study of the peculiar and potentially double ringed, non-barred galaxy: PGC 1000714 , Natural Sciences News

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură