"Desatanizarea" lui Lenin sancţionată cu 10 ani de închisoare în Rusia

Mausoleul lui Lenin
Mausoleul lui Lenin (Wikioedia commons)

Un tribunal din Moscova a acordat sentinţe de 10 ani de închisoare celor doi activişti care au stropit cu apă sfinţită Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie într-o încercare artistică de a exorciza fantoma fondatorului Rusiei sovietice din politica rusească de astăzi.

Tribunalul districtual Tverskoi i-a găsit pe Oleg Basov şi Evgheni Avilov vinovaţi de huliganism, a raportat marţi OVD, un portal de ştiri care monitorizează activităţile poliţiei, citând o purtătoare de cuvânt a mişcării artistice Blue Horseman.

Acţiunea celor doi a fost numită “Exorcistul: Profanarea Mausoleului” şi a fost comisă luni – ziua în care creştinii ortodocşi au sărbătorit Boboteaza şi cu două zile înaintea aniversării morţii lui Lenin. În timpul “exorcizării”, cei doi activişti au trecut de poarta securităţii şi apoi au stropit cu apă sfinţita zidurile mausoleului în timp ce scandau “Ridică-te şi pleacă!”

Isprava activiştilor urmărea să simbolizeze o “încercare de a scăpa de trecutul sovietic, care începe să reapară în timpurile moderne deoarece nu a fost îngropat complet”, a raportat marţi portalul de ştiri Grani.ru, citându-i pe cei doi activişti.

Membrii Blue Horseman – mişcarea artistică din spatele “exorcizării lui Lenin” – au fost creditaţi pentru o serie de acţiuni recente cu nuanţă politică, incluzând o acţiune de protest intitulată “Rusia Nespălată” în St. Petersburg, desfăşurată vara trecută.

Alte acţiuni desfăşurate de grupul de artişti includ “Devorarea Rublei” în faţa Băncii Centrale din Moscova şi o acţiune de susţinere a Ucrainei care a avut loc în apropierea Kremlinului, a raportat Grani.ru.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.