Armistiţiul din Alep se încheie fără evacuările promise

Niciun civil nu a fost evacuat în timpul ultimului armistiţiu susţinut de Rusia în oraşul sirian Alep, care a durat 3 zile. Nici rezidenţii şi nici rebelii din oraş nu au acordat atenţie apelurilor armatei siriene şi Moscovei şi nu au plecat.
Un copil stă printre clădirile bombardate în oraşul sirian Alep.
Un copil stă printre clădirile bombardate în oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

O pauză a asaltului ruso-sirian asupra zonelor ocupate de rebeli în oraşul Alep a expirat fără ca ONU să fi evacuat pe cineva din oraşul răvăşit de război.

Ingy Sedky, purtătoare de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în Siria, a susţinut că evacuările au fost imposibile din cauza condiţiilor de siguranţă incerte din oraş.

Echipa, a adăugat Sedky, a fost incapabilă să pătrundă în estul oraşului Alep, care este asediat din luna iulie, adăugând că în acea zonă acţionau lunetişti şi au fost lansate obuze de mortiere.

Aproximativ 2.000 de civili răniţi rămân izolaţi în districtele estice ale oraşului după ce accesul a fost blocat din cauza ofensivei lansate recent de guvernul sirian, cu ajutorul avioanelor de luptă ruseşti.

Începând cu luna iulie, forţele guvernamentale siriene, susţinute de loviturile aeriene ruseşti, au blocat întregul acces înspre estul Alepului, sizolând o zonă lungă de aproximativ 13 km şi lată de 5 km.

Sâmbătă dimineaţă, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că reprezentanţii civililor din districtele ocupate de regimul sirian au încercat să pătrundă în cartierele estice ale oraşului pentru a evacua răniţii, dar nu au reuşit.

Niciun fel de ajutor umanitar nu a pătruns în Alep începând cu 7 iulie, iar proviziile alimentare se vor termina până la sfârşitul acestei luni, a declarat joi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Ministerul rus al Apărării şi şefii armatei au acuzat militanţii aliaţi cu Al-Qaeda de blocarea livrărilor de alimente şi medicamente către civilii din Alep în timp ce Occidentul se face că nu vede.

Agenţia de ştiri Associated Press a raportat sâmbătă că rezidenţii sapă puţuri şi plantează legume in craterele provocate de rachete sau alte tipuri de proiectile. În plus, doar câteva şcoli mai funcţionează în estul Alepului.

De la începerea conflictului în 2011, peste 300.000 de persoane au fost ucise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe