Armata va cumpăra transportoare blindate produse de nemţi în România

Nemţii de la Rheinmetall vor produce, în România, transportoare blindate, în baza unui parteneriat cu Ministerul Apărării.
Armata Română
Armata Română (mapn.ro)

Ministerul Apărării va semna în curând un contract cu firma germană Rheinmetall pentru construirea de transportoare blindate în România, a anunţat joi, premierul Dacian Cioloş, în cadrul unui interviu acordat postului Europa FM. Înţelegerea cu firma germană vizează dotarea Armatei cu noi maşini de transport, acestea urmând să înlocuiască vechile TAB-uri de provenienţă sovietică din anii 70.

”Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat şi deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi şi tehnologia Rheinmetall şi pe ceea ce s-a lucrat în România. Cred că este un interes atât pentru partenerul respectiv, cât şi pentru România pentru că o parte din aceşti bani vor rămâne în România şi vor crea locuri de muncă aici şi chiar capacitate de producţie”, a afirmat premierul Dacian Cioloş.

”De fapt, se va crea un parteneriat, o societate mixtă româno-germană cu Rheinmetall care apoi va avea acest contract cu Ministerul Apărării pentru acest transportor blindat care este deja prevăzut în priorităţiile de dotare a Armatei române”, a adăugat Cioloş.

Premierul a mai anunţat un parteneriat cu o firmă străină, parteneriat vizând producerea de corvete pentru Marină. Contractul nu este semnat, a precizat premierul, dar este într-o fază foarte avansată.

"Mai sunt şi altele care sunt în discuţii. Practic pe toate domeniile de înzestrare a Armatei, Ministerul Apărării caută acest gen de parteneriate, foarte probabil se va materializa într-un fel sau altul, în lunile următoare, şi un parteneriat pentru dotarea Marinei pentru dotarea, probabil, cu corvete care, la fel, o parte din ele se vor produce în România”, a menţionat Cioloş.

Referindu-se la bugetul Armatei, premierul Cioloş a explicat că anul viitor aceasta va primi 2% din PIB, dar nu mai mult, mai arată sursa citată