Armata siriană răspunde la un presupus atac israelian în Damasc şi Homs

Avion de luptă israelian F-16.
Avion de luptă israelian F-16. (Wikimedia.org)

Sistemele de apărare ale armatei siriene au tras asupra unor “obiecte neidentificate” deasupra Damascului, fiind suspectat un atac aerian israelian, potrivit unor rapoarte media.

Televiziunea de stat siriană a confirmat că sistemele sale de apărare aeriană au respins atacuri în regiunea siriană Homs.

Armata a anunţat marţi în jurul orei locale 1:10 a.m. (luni, ora 11:10 p.m. GMT) că au fost lansate mai multe rachete către baza aeriană Shayrat, situată în sud-estul oraşului Homs, şi în zonele învecinate, în guvernatoratul Homs, potrivit site-ului Express.co.uk.

Reporterul local Ibrahim Joudeh a postat pe Twitter un material video cu mai multe rachete trase spre cer.

“Înregistrarea video arată rachete lansate împotrivă unei ţinte necunoscute în regiunea rurală a Damascului”, a afirmat el.

Rapoarte locale au susţinut că au fost lansate câteva rachete după ce “avioane de luptă necunoscute” au pătruns în spaţiul aerian sirian dinspre Liban.

O sursă militară a precizat că armata siriană consideră că a fost vorba de avioane de luptă israeliene.

Totodată, un anumit număr de reporteri locali au afirmat că “avioane de luptă israeliene”, care zburau la altitudine joasă, au lansat un atac după ce au pătruns în spaţiul aerian sirian prin Liban.

În prezent nu se ştie ce anume a vizat presupusa operaţiune a israelienilor.

Rapoartele iniţiale au susţinut că raidul aerian a vizat baza T4, însă unii observatori au precizat că de fapt ţinta a fost baza Shayrat AB, care a fost lovită anul trecut de rachetele Tomahawk ale americanilor.

O sursă din cadrul armatei siriene a declarat pentru site-ul local de ştiri Al-Masdar că baza T4 a fost “ţinta probabilă” a operaţiunii. Sursa a adăugat că mai multe explozii au fost auzite în apropiere bazei.

O declaraţie publicată de regimul sirian a susţinut că un anumit număr de rachete au fost interceptate, însă aceste rapoarte nu au fost confirmate.

Agenţia siriană de ştiri SANA a declarat că cel puţin nouă rachete israeliene au fost doborâte.

De asemenea, nu există pe moment rapoarte privind ţinte lovite în Damasc.

Alte rapoarte susţin că 6 rachete au lovit baza aeriană Shayrat din Homs şi altele 3 au lovit baza aeriană Dumayr, însă rapoartele nu au fost confirmate până acum.

Atacul are loc după unele rapoarte privind presupuse atacuri aeriene secrete desfăşurate de forţele israeliene asupra bazelor iraniene din regiunea Jabal Azzan, aflată la sud de Alep.