Armata libaneză lansează o operaţiune antitero în apropiere de frontiera cu Siria

Armata libaneză a lansat o ofensivă împotriva grupului jihadist Statul Islamic în estul Libanului, de-a lungul graniţei cu Siria.
Soldaţi libanezi
Soldaţi libanezi (Getty Images)

Şeful armatei libaneze, generalul Joseph Aoun, a anunţat sâmbătă lansarea operaţiunii, care a fost numită Jaroud Dawn.

O sursă a securităţii libaneze a precizat de asemenea că armata va ataca poziţii Daesh (unul dintre numele sub care mai este cunoscut grupul terorist Statul Islamic), situate în apropiere de satul Ras Baalbek, estul Libanului, cu rachete, piese de artilerie şi mitraliere instalate pe elicoptere.

Campania militară a început cu un atac asupra poziţiilor Daesh în regiunea vestică Qalamoon Jaroud, atacul fiind lansat din direcţiile nordică, sudică şi estică.

Separat, sâmbătă, mişcarea de rezistenţă libaneză Hezbollah a afirmat că a lansat o operaţiune comună cu armata siriană în teritoriul Siriei, conform postului de televiziune al-Manar.

Associated Press a precizat că peste 3.000 de soldaţi libanezi, inclusiv forţe speciale de elită, vor participa la campania desfăşurată în interiorul Siriei.

În ultimii câţiva ani, teroriştii s-au infiltrat din Siria în zonele de frontieră ale Libanului.

Aproximativ 400 de luptători Daesh sunt ascunşi în diverse zone aflate pe partea libaneză a frontierei, în timp ce alte câteva sute se află pe partea siriană, conform ministrului libanez de interne Nohad Machnouk.

Luna trecută, Hezbollah a dus la capăt o campanie antitero împreună cu armata siriană în oraşul libanez Arsal.

Militanţii din grupul Frontul al-Nusra, care şi-au schimbat recent numele în Fateh al-Sham, s-au retras din Arsal după o serie de înfrângeri consecutive care i-au forţat să accepte un acord de încetare a focului.