Argentina cere capturarea a cinci ambarcaţiuni chineze de pescuit. Urmărire ca în filme în sudul Atlanticului

Vase de pescuit aparţinând Chinei în ape internaţionale, lângă Coreea de Sud, 10 iunie 2016
Vase de pescuit aparţinând Chinei în ape internaţionale, lângă Coreea de Sud, 10 iunie 2016 (South Korean Defense Ministry via Getty Images)

Argentina a emis un ordin internaţional pentru capturarea a cinci vase chinezeşti de pescuit, pe care le învinuieşte că ar fi pescuit ilegal în apele sale, se arată într-o declaraţie publicată joi de paza de coastă.

Argentina a încercat să captureze una dintre nave, dar a eşuat.

Judecătorul federal Eva Parcio de Seleme a aprobat ordinul pentru capturarea ambarcaţiunii Jing Yuan 626, pe care paza de coastă a detectat-o în 21 februarie aparent pescuind ilegal în zona economică exclusivă a Argentinei, în largul coastei Patagoniei.

Pescuitul ilegal de către ambarcaţiunile chineze a testat relaţiile diplomatice dintre preşedintele Mauricio Macri şi Beijing. În 2016, paza de coastă a scufundat un trauler chinez despre care a afirmat că pescuia ilegal în apele teritoriale argentiniene.

După detectarea navei Jing Yuan luna trecută, paza de coastă a afirmat că a cerut ambarcaţiunii să rămână pe loc, moment în care aceasta şi-a închis luminile şi a încercat să scape în apele internaţionale.

O navă a pazei de coastă argentiniene a urmărit ambarcaţiunea chineză şi a tras focuri de avertizare, însă aparent alte patru ambarcaţiuni au încercat să intre coliziune cu nava argentiniană pentru ca Jing Yuan să nu fie capturată. Ministerul de Externe al Argentinei a anulat operaţiunea după 8 ore.

Coasta Argentinei este bogată în calamar, merluciu şi creveţi.

China are cea mai mare şi mai extinsă operaţiune de pescuit din lume, dispunând de 2.500 de ambarcaţiuni care au operat aproximativ 17 milioane de ore în 2016, în cea mai mare parte în largul coastei sudice a Chinei, dar şi în Africa şi America de Sud.

Anul trecut, traulere chineze au fost confiscate în largul coastelor Senegalului, Guineei, Sierrei Leone şi Guineei-Bissau ca urmare a pescuitului ilegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe