Arestări în masă în Armenia. Poliţia eşuează să oprească protestele anti-guvernamentale

Ciocniri între manifestanţi antiguvernamentali şi poliţie în capitala armeană Erevan
Ciocniri între manifestanţi antiguvernamentali şi poliţie în capitala armeană Erevan (Captură Imagine)

Liderul mai multor proteste desfăşurate împotriva noului premier al Armeniei, Serj Sargsyan, a fost arestat duminică după ce a fost înlăturat cu forţa de poliţie de la o nouă demonstraţie ce a avut loc în Erevan.

Nikol Paşinian s-a aflat printre cei 3 lideri ai opoziţiei şi aproximativ 200 de manifestanţi arestaţi duminică în timp ce poliţia a încercat să reprime protestul.

AFP şi website-ul CivilNet.AM au susţinut că Paşinian a fost arestat. Biroul procurorului din Erevan a anunţat de asemenea că Paşinian şi alţi doi politicieni au fost arestaţi deoarece au comis “acte periculoase pentru societate”.

Arestarea liderului opoziţiei care a organizat recentele demonstraţii antiguvernamentale a avut loc după o întâlnire eşuată cu premierul ţării.

Duminică dimineaţa au avut loc noi ciocniri în capitala armeană între poliţie şi manifestanţi antiguvernamentali. Protestul a continuat până în după amiaza zilei de duminică. CivilNet.AM a precizat că protestul a cuprins şi alte regiuni ale Armeniei.

Agenţia de ştiri Interfax a citat poliţia, care a declarat că aproximativ 200 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie.

În Erevan, un martor a declarat pentru Reuters că poliţiştii înarmaţi cu bastoane şi scuturi au reuşit să reprime protestul în cel puţin o zonă, însă acesta a continuat în alte sectoare ale capitalei armene.

Iniţial, poliţia a negat arestarea lui Paşinian, însă această declaraţie a fost contestată de lideri din opoziţie, martori şi organizaţii media.

Un alt lider al protestului, Ararat Mirzoyan, a scris pe pagina sa de Facebook că a fost la rândul său “reţinut ilegal” împreună cu Paşinian şi un al treilea politician din opoziţie, precum şi cu alţi manifestanţi.

Cei trei politicieni au cerut oamenilor să iasă pe străzi pentru a protesta împotriva lui Sargsyan şi au cerut miniştrilor şi şefilor de poliţie să demisioneze.

Legea susţine că arestaţii trebuie să fie eliberaţi în 72 de ore sau acuzaţi de comiterea unei fapte criminale.

Evenimentele de duminică au început după ce premierul armean a plecat în timpul unei întâlniri televizate cu Paşinian, liderul al unei mici facţiuni din opoziţie şi organizator al protestelor antiguvernamentale, la doar câteva minute după începerea discuţiilor.

În puţinele minute ale întâlnirii, premierul s-a plâns: “Acestea nu sunt discuţii, acesta nu este dialog, este doar un ultimatum, un şantaj împotriva statului şi a autorităţilor legitime”.