Ardei iuţi şi gogoşari în oţet – picanţi şi crocanţi

Iată o reţetă de conservare a ardeilor iuţi în suc propriu, fără fierbere şi fără adaos de apă. Rezultatul final – e pe măsura aşteptaţilor – o salată picantă cu ardei crocanţi, aromaţi, şi dulcişori...perfecţi pentru ciorbe, sarmale sau alte mâncăruri la care se servesc ardei iuţi. Gogoşarii adăugaţi balansează plăcut iuţeala ardeilor completând în acelaşi timp buchetul de arome al ardeilor iuţi.
Ardei iuţi şi gogoşari în oţet
Ardei iuţi şi gogoşari în oţet (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o reţetă de conservare a ardeilor iuţi în suc propriu, fără fierbere şi fără adaos de apă. Rezultatul final – e pe măsura aşteptaţilor – o salată picantă cu ardei crocanţi, aromaţi şi dulcişori...perfecţi pentru ciorbe, sarmale sau alte mâncăruri la care se servesc ardei iuţi. Gogoşarii adăugaţi balansează plăcut iuţeala ardeilor completând în acelaşi timp buchetul de arome al ardeilor iuţi.

Ingrediente:

1.5 kg ardei iuţi de diferite feluri,
1 kg de gogoşari,
300 ml oţet,
150 g zahăr,
2 linguri de sare de mare grunjoasă (nu se foloseşte sare iodată la murături),
2 linguriţe de piper boabe,
rădăcină de hrean

Modul de preparare:

Ardeii iuţi şi gogoşarii se spală bine cu apă rece. Gogoşarii se curăţă de cotoare şi se taie în felii subţiri. Ardeii iuţi se taie în bucăţi de aproximativ 2 cm, sau după preferinţă. Pentru ardeii iuţi, se recomandă folosirea mănuşilor de protecţie.

Se face un amestec din oţet, zahăr, sare şi boabe de piper şi se toarnă peste ardeii şi gogoşarii tăiaţi. Vasul se acoperă cu un prosop, iar ardeii se lasă la marinat, la temperatura camerei, cel puţin 12 ore. Veţi observa că în final ardeii vor lăsa destul de multă zeamă.

Borcanele se spală şi se lasă la uscat.

Începeţi să umpleţi borcanele cu amestecul de ardei, îndesându-i câte puţin, fără însă a forţa. Se toarnă apoi zeama peste ardei.

Deasupra se pun beţişoare din rădăcină de hrean, în formă de cruce, astfel încât să ţină ardeii cufundaţi în zeamă.

Se pun capacele la borcane şi se aşează pe raft în cămară. Cam după o lună, macerarea este completă iar ardeii sunt gata pentru a fi consumaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură