Arc în timp: Ana Blandiana, pe scena din Piaţa Victoriei vorbind despre "Ciuma Roşie" [video]

Ana Blandiana
Ana Blandiana (Epoch Times România)

Prezentă la protestul din faţa Guvernului, scriitoarea Ana Blandiana s-a urcat, sâmbătă, pe scena improvizată din Piaţa Victoriei, pentru a-şi exprima revolta faţă de modul în care "Ciuma Roşie" înţelege să conducă România.

La finalul discursului său, protestatarii au strigat "Jos Comunismul", după care la megafon a răsunat Imnul Golanilor. Mulţimea a aplaudat emoţionată momentul.

În continuare, Piaţa Victoriei s-a luminat şi s-a cântat imnul naţional, urmat de imnul Europei.

Discrusul Anei Blandiana

"Ce aş putea să vă spun decât că este absolut îngrozitor faptul că am vorbit în Piaţa Universităţii şi după 30 de ani să vorbesc şi aici. Dar, tot ce mi-aş dori ar fi să fim aici tot atâţia cât am fost în Piaţa Universităţii. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, sunt convinsă că efectiv lucrurile s-ar putea schimba. În orice caz, ar intimida într-o măsură mult mai mare. E adevărat că, deocamdată, lucrurile s-au schimbat, dar după părerea mea nici nu mai sunt politice. Nu mai este vorba de Securitate, este vorba pur şi simplu de reţeaua care acoperea ţara în '90, a rămas neschimbată, doar că nu mai este a Securităţii, ci este premierilor.

Ceea ce se întâmplă acum în ultimele zile, în ultimele săptămâni chiar, deci de la miting-ul pro-guvernamental până la ideea de a nu mai folosi Parlamentul care au majoritatea absolută, dovedeşte, după părerea mea, o stare de spirit... e vorba chiar de boală, de obicei dictatorii înnebunesc după un timp în care sunt la putere pentru că au prea multă putere şi aceştia ai noştri au înnebunit înainte de a ajunge la putere.

Faptul că se calcă în picioare orice logică, faptul că se organizează cu bani mulţi mitinguri ca să sprijine Guvernul care are oameni sus puşi în Parlament. Faptul că anunţă acum că nu se vor mai vota legi prin Parlament pentru că durează prea mult, adică prea mult pentru ce?! Pentru că justiţia ar putea între timp să funcţioneze încă câteva săptămâni sau câteva luni? Să sperăm că faptul că sunt bolnavi e o dovadă bună pentru noi.

Acum aş vrea să mulţumesc celor care au fost în Piaţa Universităţii, deşi mă întristează faptul că o foarte mare parte din manifestaţia respectivă este reprezentată de oameni de peste 50 de ani, ceea ce nu este un semn bun pentru noi, şi sunt bucuroasă că sunt foarte mulţi tineri, că mi se pare extraordinar pentru cei care de 30 de ani nu renunţă la ideile lor."

Vă invităm să urmăriţi materialul video.