Arafat, propunere şoc. "A venit momentul pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc"

Când medicul lucrează şi la stat şi la privat nu se poate şti niciodată dacă acesta este loial locului de muncă din sectorul public şi deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil, argumentează Arafat.
Raed Arafat
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)

Raed Arafat, fondator al SMURD şi actualmente secretar de stat, propune instituirea interdicţiei pentru personalul medical de a lucra simultan în sectorul de stat şi în cel privat. Potrivit lui Arafat, acest lucru ar rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc, care duce direct sau indirect la apariţia unor inechităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familia acestuia, relatează Gândul.

Potrivit lui Arafat, dacă până acum o astfel de dezbatere nu putea fi făcută din cauza nivelului de salarizare a personalului medical, acum creşterea salariilor în domeniu ar putea fi „momentul zero” pentru a decide „între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”.

„Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una, şi cea mai importantă din punctul meu de vedere, este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevar acesta deservesşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor.

Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare, cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familia acestuia. Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, explică Raed Arafat, preluat de Gândul.info.