Arabia Saudită pierde războiul din Yemen. Fostul preşedinte yemenit împuşcat, capitala Sanaa controlată de rebelii sprijiniţi de Iran

Lupte în capitala yemenită Sanaa, duminică 3 decembrie 2017
Lupte în capitala yemenită Sanaa, duminică 3 decembrie 2017 (Mohammed Huwais / AFP/Getty Images)

După ani de conflict, capitala Yemenului, Sanaa, a căzut sub controlul luptătorilor rebeli Houthi, susţinuţi de Iran, potrivit Ministerului de Interne.

Grupul susţinut de Iran a reluat oraşul după uciderea preşedintelui Ali Abdullah Saleh, a cărui moarte a fost confirmată doar de un oficial de partid.

Al Arabiya a citat o sursă în Congresul General al Poporului, partidul lui Saleh, spunând că acesta a fost ucis de gloanţe trase de un lunetist. Un videoclip Houthi distribuit pe media socială a arătat ceea ce părea a fi corpul lui Saleh, îmbrăcat în haine gri şi purtat pe o pătură roşie. La cap, cadavrul avea o rană adâncă.

Luni, forţele Houthi au bombardat casa lui Saleh din Sanaa, fiind atacate de forţe ale coaliţiei saudite.

Saleh, care a renunţat în mod neaşteptat la alianţa cu rebelii Houthi duminică şi părea că va lua exemplul premierului libanez Hariri, demisionând şi refugiindu-se în Arabia Saudită, a fost ucis în timp ce încerca să fugă din capitală, potrivit Ministerului de Interne, controlat de rebeli Houthi.

Potrivit Reuters, ministerul a acuzat fostul lider de trădare şi incitare la violenţă şi a declarat că forţele rebele Houthi au "pus capăt crizei" şi că acum controlează "toate poziţiile" miliţiilor rivale.

Cel mai mare fiu al fostului preşedinte Ahmad Saleh, considerat succesor, a fost arestat.

În ultimele zile, în Sanaa s-au desfăşurat lupte grele, în timp ce coaliţia condusă de saudiţi a lansat atacuri asupra poziţiilor deţinute de rebeli Houthi şi a bombardat aeroportul din Sanaa.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, Mohammed Abdul Salam, a susţinut luni că au fost înregistrate victorii importante în luptele duse pentru controlul capitalei, Sanaa.